Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 19 december 2020

Bergvärme i Stockholm - ett säkert val

Installera bergvärme i Stockholm

Stockholm är den populäraste staden i Sverige för bergvärme. Detta beror främst på att Stockholm är väldigt bra belägen, då den är byggt ovanpå en berggrund lämplig för energibrunnar. Staden har också flest bergvärmeinstallatörer i Sverige, och detta ger dig riktigt goda möjligheter att hitta en lösning som passar just dig.

Fyll i formuläret på denna ovan så matchar vi dig med flera lokala bergvärmeinstallatörer i Stockholm - kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Läs mer om pris på bergvärme.

Bergvärmeborrning i Stockholm

Bergvärme är alltså ofta ett lämpligt alternativ i Stockholm. Du ska ändå komma ihåg att det rekommenderade avståndet mellan två energibrunnar är 20 meter. Detta kan givetvis påverka borrhålets placering på tomten. Många gånger kan man lösa detta genom att man borrar djupare energibrunnar eller på diagonalen. För att genomföra dessa typer av borrningar krävs det dock speciella tillstånd.

Varför är då bergvärme så populärt? Det är ett av de mest miljövänligaste alternativen som generar mellan tre till fem gånger så mycket energi jämfört med vad den förbrukar, och dessutom är systemet underhållsfritt. Huvudstadens starkt skiftande väder har heller ingen inverkan på bergvärme, då systemet är oberoende av utomhustemperaturen.

Livslängden för systemet anses även vara långt då en bergvärmepump håller i 20-30 år, dessutom behöver man sällan borra igen, speciellt vad gäller ett väldimensionerat borrhål som har i princip evig livslängd. När bergvärmepumpen slutar fungera behöver du alltså i de flesta fall inte borra en ny energibrunn, utan enbart byta ut eller reparera själv värmepumpen. 

Att tänka på innan du installerar bergvärme i Stockholm

Innan du installerar bergvärmepumpen finns det en del regler som du bör se över vad gäller miljö och hållbarhet. Att installera bergvärme i Stockholm skiljer sig inte så mycket från andra städer, däremot är staden relativt tätbebodd och därför krävs det en nogrann kontroll över avstånden till de energibrunnar redan finns installeras.

  • Säkerställ att det inte finns några ledningar som kan ligga i vägen för ditt borrhål. Det gör du enkelt på ledningskollen.se.
  • Tänk på att det är du som fastighetsägare som har ansvar för att ha kunskap om hur ledningarna är dragna till din fastighet. Du ansvarar för ledningarna på din tomt och det är du som kommer få stå för eventuella kostnader om något problem skulle uppstå i samband med borrning.
  • Genom att ha en tydlig dialog med dina grannar om borrningen kan du förhindra eventuella missförstånd och andra komplikationer Däribland så kan dina grannar informera om tidigare existerande borrhål och ledningar som inte är kända för miljöförvaltningen.
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Ansökan om bergvärme i Stockholmsområdet

Innan du installerar värmepumpen och borrar en energibrunn måste du skicka in en ansökan till miljöförvaltningen. Tänk på att ansöka i god tid då handläggningstiden är mellan sex och åtta veckor. Både pappersblanketen och webbformuläret finner du på Stockholms Stads hemsida.

Detta behöver du göra vid installation av bergvärme i Stockholm
  1. Kontakta firman som ska utföra borrningen för deras SITAC-nummer. Stockholms stad förutsätter att alla borrare ska vara certifierade.
  2. Ta kontakt med din grannar innan du installerar bergvärmen. Det är bra att förvarna dem, för de kommer ändå bli kontaktade av Stockholms stad om att du ska utföra en installation.
  3. Tänk väl igenom var du ska placera henergibrunnen, då det är viktigt att ge möjlighet för andra potentiella hushåll som också vill borra för bergvärme.
  4. När du skickat in din ansökan till miljöförvaltningen så kommer de kontakta eventuella grannar som påverkas av avståndet på 20 meter mellan energibrunnarna. Grannar tar inte beslutet, men får möjlighet att yttra sig om de har några invändningar.

Ansökningsavgiften för en anläggning på upp till 20 kW är 5550 kronor. När det gäller större anläggningar kostar de 9990 kronor och ansökningen måste göras i pappersform. Om du ska komplettera i efterhand, så tar miljöförvaltningen en avgift på 1110 kronor per timme i handläggningsavgift.

Här hittar du återförsäljare av bergvärme i Stockholm

Att hitta en bra återförsäljare kan ta lång tid. Dessutom anses denna typ av investering som mycket viktig då man vill ha ett alternativ som är långvarit och välfungerande. Därför är det viktigt att du jämför olika återförsäljare för att kunna välja en legitim och certifierad återförsäljare.

Vi här på GreenMatch hjälper dig gärna med detta. Det enda du behöver göra är att fylla i uppgifterna högst upp på sidan så kommer vi att kontakta upp till fyra stycken professionella återförsäljare, vilka gör sitt bästa för att matcha dina behov.

Hos oss kan du enkelt komma i kontakt med återförsäljare och installatörer av bergvärme, oavsett om du bor i Stockholm, Uppsala, Södertälje, Solna eller Nyköping. Vi har alltid flera samarbetspartners som är proffs på just bergvärmeinstallationer. Tjänsten är helt kostnadsfri och helt utan förpliktelser.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Läs mer om bergvärme på din ort