Bergvärme i Umeå - pris och installation
Temperaturen i Umeå - perfekt för bergvärme
Norrlands klimat och geografiska läge gör bergvärme till en perfekt värmekälla i Umeå. Västerbottens medeltemperatur under vinterhalvåret kan skifta mellan 6 och 15 minusgrader. Detta i kombination med att berggrunden består av urberg gör bergvärme i Umeå till en fördelaktig värmekälla.
Med bergvärme utvinns solenergi som lagras i berggrunden och dess grundvatten. Alltså sker hushållets värme- och energiproduktion helt på grön energi. Det enda som inte är helt förnybart är elen din värmepump behöver för att fungera. Dock kan du med fördel köpa förnybar el från din elleverantör.
Enligt Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) finns det idag mer än 300 000 bergvärmeanläggningar i Sverige, där majoriteten används för att värma upp fastigheter. Har du bergvärme i Umeå kan du spara en stor mängd energi i uppvärmningen av din fastighet. Närmare bestämt 80 procent om du byter från direktverkande el till bergvärme.
Energibesparingen med bergvärme i Umeå blir även högre i jämförelse med andra värmepumpar som exempelvis: luft-vatten eller luft-luftvärmepumpar. Detta eftersom bergvärme klarar den kalla temperaturen i Umeå bättre. Luftvärmepumpar måste arbeta hårdare vid lägre temperaturer och kan därför bli en kostsam värmekälla. Därmed är bergvärme inte bara en populär värmekälla, utan också mycket kostnadseffektiv jämfört med många andra värmekällor i Norrland.
Är du nyfiken på vad bergvärme i Umeå kan kosta dig? Fyll i formuläret så matchar vi dig med upp till fyra leverantörer i ditt område. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser.
Installation av bergvärme i Västerbotten
Innan du påbörjar installationen av värmeanläggningen i din fastighet finns det flera saker du bör tänka på innan. Det första du bör ha i åtanke är att installation av bergvärme i Sverige är en anmälningspliktig åtgärd. Därför måste du ansöka om tillstånd till borrning av energibrunn och installation av värmepump i din kommun.
Hur anmälan går till och hur mycket det kostar beror på i vilken kommun du bor. Vill du läsa mer om hur du går tillväga när du ska skaffa bergvärme i Umeå kommun kan du fortsätta läsa nedan.
Borra för bergvärme - tillstånd i Umeå kommun
Innan du påbörjar implementeringen av ditt bergvärmesystem måste du ansöka om tillstånd hos kommunen. I Umeå gör du det via miljö- och hälsoskyddsnämnden. Anledningen till att du måste ansöka om tillstånd är att brinevätskan som flyter i kollektorslangen innehåller etanol, som kan bli miljöfarligt om det läcker ut.
Anmälan måste göras i god tid innan du påbörjar arbetet då handläggningstiden kan dröja. En avgift på 973 kronor måste också betalas för ansökan.
På Umeå kommuns hemsida kan du läsa mer om vad som krävs för att ansöka om tillstånd och annan viktig information. Du kan antingen fylla i blanketten online eller skriva ut den och skicka via post. Svarsperioden beräknas vara cirka 10 arbetsdagar.
Ytterligare tillstånd som också kan förekomma är exempelvis medgivande från markägaren eller vattenrättsinnehavaren, samt om din värmepump finns i ett skyddsområde.
Saker att tänka på vid borrning av energibrunn
Det är viktigt att du försäkrar dig om att det inte finns några ledningar i marken där borrhålet ska sättas. Det är nämligen du som fastighetsägare som är ansvarig för ledningarna under din tomt. Skulle därmed skador uppkomma under borrningen av energibrunnen är det du som måste stå för dem. Se därför till att i god tid innan borrningen har kollat var ledningarna ligger. Ett enkelt sätt att kolla upp detta är på ledningskollen.se - så slipper du onödiga extrakostnader.
Det är också bra att tidigt ha en dialog med dina grannar innan du påbörjar borrning och installation. På så sätt kan du undvika eventuella missförstånd. Detta samtidigt som grannarna kanske har viktig information som kan vara till nytta för dig gällande borrningen. Det kan vara så att din granne tänkt borra en energibrunn själv i framtiden, därför bör inte ditt borrhål ligga för nära grannens tomt.
Du har även skyldigheter att återigen anmäla till din kommun om du skulle göra några större ändringar med din existerande brunn och dess anläggning. Till exempel om du måste komplettera din energibrunn genom att borra ytterligare, eller byta ut din värmepumpsanläggning.
Bergvärmepump - pris och rotavdrag
Utöver anmälningsavgiften för den planerade installationen av anläggningen och borrningen tillkommer ytterligare kostnader:
- Kostnaden för en bergvärmepump ligger på cirka 45 000 till 120 000 kronor.
- Priset för borrning av en energibrunn kan komma att kosta cirka 30 000 till 70 000 kronor. Detta pris beror till stor del på den tänkta bergvärmeanläggningens djup.
- Totalkostnaden varierar ofta mellan 110 000 till 230 000 kronor, Notera dock att totalkostnaden kan öka vid större installationer.
Du kan även ansöka om rotavdrag vid installation av bergvärme. Rotavdraget ligger på 30% av arbetskostnaden, som baseras på ett schablonbelopp på 35% av kostnaden på totalentreprenaden. Enligt Skatteverket kan du få max 50 000 kronor per ägare och år i rotavdrag.
Även om den initiala kostnaden är stor kan du direkt se besparingarna på elfakturan, och efter cirka 4-8 år har värmeanläggningen återbetalat sig. Hur lång återbetalningstiden är beror främst på ditt värmebehov, ju högre värmebehov desto snabbare återbetalningstid.
Bergvärme i Umeå - fördelar och nackdelar
Som med alla värmekällor finns det för- och nackdelar att beakta, sen är det också olika beroende på exempelvis hur och var du bor, samt vilken energiförbrukning du har. Därför är det viktigt att du läser på om vad som är optimalt för just ditt hushåll. Nedan har vi listat några viktiga för- och nackdelar du bör känna till om bergvärme specifikt.
- Du behöver ingen kompletterande värmekälla.
- Värmeanläggningen kan kyla ditt hushåll på sommaren med hjälp av frikyla, eller naturkyla och komfortkyla, som det också kallas. Detta kan du till exempel göra med en fläktkonvektor, även kallat fläktelement.
- Underhållet för värmepumpen är mycket lågt.
- Värmepumpen har en livslängd på cirka 20 till 30 år.
- Du kan få 30% rotavdrag på arbetskostnaden på totalentreprenaden (35% av totalkostnaden).
- Det är en miljövänlig värmekälla då bergvärme tar lagrad solenergi för att värma ditt hushåll.
- Anläggningen har en bullernivå som kan upplevas som störande. Därför är det viktigt att placera värmepumpen där den inte stör, som till exempel i källaren.
- Installation och borrning efter energibrunn är en dyr engångskostnad - det lönar sig dock i längden.
- Värmepumpen är beroende av el för att fungera. En pelletspanna kan därför vara ett alternativt kortvarigt substitut för värmepumpen om strömmen mot förmodan skulle gå.
- Det kan i vissa fall upplevas som att värmepumpen inte värmer tillräckligt. Därför är det viktigt att en korrekt bedömning av ditt hus elförbrukning görs innan du börjar investera i bergvärme.
- Bergvärme är inte alltid det bästa alternativet om du har ett lågt årligt energibehov på grund av den höga investeringskostnaden.
Offert på bergvärme
Bergvarme-pris.se samarbetar med leverantörer i Umeå. Hos oss kan du få upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Att hitta den bästa återförsäljaren kan vara en tidskrävande process - låt därför bergvarme-pris.se hjälpa dig! Vi jobbar för att det ska bli enklare och billigare att välja gröna alternativ som hjälper miljön.
Fyll i formuläret på bara en 1 minut