Bergvärme i Umeå

Jämför kvalitet och priser på bergvärme i Umeå

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Få upp till 4 offerter här Bergvärme - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!

Bergvärme ger effektiv uppvärmning i Umeå

Umeås klimat gör att bergvärme lämpar sig utmärkt som energikälla för att värma upp de flesta hushåll. Berggrunden i Norrland består till största del av urberg, vilket passar bra för att utvinna energi. Försäljningen av bergvärmepumpar har ökat med 35 procent under de senaste 20 åren. Anledningen är bland annat att det inte krävs någon förbränningsprocess för att genera energi med en bergvärmepump, vilket gör värmepumpen till en av de miljövänligare energikällorna.

Umeå som stad strävar efter en ekologisk hållbarhet och staden har stora mål att bli en förebild inom miljö och hållbarhet. Ett av Umeås viktigaste hållbarhetspunkter är att ge stadens invånare ett ökat mervärde för miljön. Detta är något som Umeås kommun vill uppnå genom att skapa en god livsmiljö för alla som bor, arbetar i samt besöker Umeå.

För Umeås invånare kan bergvärmen innebära en energibesparing på upp till 70 procent. Investeringen av en bergvärmepump är en förhållandevis kostsam investering, då det även omfattar borrning av energibrunn. När installationen är slutförd så har man däremot en av de mest energieffektiva energikällorna på marknaden med en livslängd på mellan 20 och 30 år som dessutom är underhållsfri.

Fyll i formuläret så så matchar vi dig mer bergvärmeentreprenörer i ditt område. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. 

Så bra är bergvärme som energikälla i Umeå

Varför är bergvärme en så populär energikälla? Det är ett av de mest miljövänliga alternativen som generar tre till fem gånger så mycket energi jämfört med vad den förbrukar. Norrlands starkt skiftande väder har heller ingen direkt inverkan på bergvärmepumpens funktion, då systemet är oberoende av utomhustemperaturen. Du kan läsa mer om hur detta påverkar värmepumpens effekt under Bergvärme i Sverige.

Bergvärme har en lång livslängd och bergvärmepumpen håller i upp till 30 år, dessutom behöver man sällan borra igen, speciellt om energibrunnen är väldimensionerad. När bergvärmepumpen sedan slutar fungera behöver du alltså inte borra för en ny energibrunn. Det man behöver tänka på är att man har ett avstånd på 20 meter till andra energibrunnar.

Bergvärme i Umeå

Att tänka på innan du installerar bergvärme

Att installera bergvärme i Umeå skiljer sig inte så mycket från andra städer. Det finns dock en del regler som du bör se över när det gäller din region. Du måste försäkra dig på att det inte finns ledningar som ligger i vägen när ni ska borra energibrunnen. Detta är något du enkelt kan göra via ledningskollen.se

Det är viktigt att ha i åtanke att det är du som fastighetsägare som ansvarar för ledningarna på din tomt. Detta innebär att du får stå för eventuella skador som skulle kunna uppstå i samband med borrning.

Genom att ha en tydlig dialog med dina grannar om borrningen kan du förhindra eventuella missförstånd. Grannarna kan även ha information som kan vara nyttig för dig om exempelvis borrhål som inte är kända för miljöförvaltningen. Det är även olagligt att borra utan tillstånd.

Kostnaden för en bergvärmepump varierar beroende på vad för typ av värmepump som passar ditt hushåll. Innan du beställer bergvärme finns det ett flertal faktorer som måste ses över. Detta innefattar faktorer så som husets storlek, vilket ger en indikation på vilket kapacitet bergvärmepumpen behöver ha för att generera en behaglig värme i hela byggnaden. En annan viktig faktor är borrdjupet, vilket varierar från fall till fall beroende på avståndet till berggrunden. Bergvärme passar generellt för hushåll med en relativt hög energiförbrukning.

Läs även: Vad är kostnaden för att borra för bergvärme?

Här hittar du återförsäljare av bergvärme i Umeå

Att hitta den rätta återförsäljaren kan vara tidskrävande och det är svårt att veta om man fått ett bra pris. Därför är det viktigt att du jämför olika återförsäljare för att kunna välja den återförsäljare som passar dig bäst. Vi på GreenMatch hjälper dig gärna med denna processen. Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter högst upp på sidan, så kommer vi att matcha dig med upp till fyra olika av våra professionella samarbetspartners, vilka gör sitt bästa för att matcha dina behov. Tjänsten är helt kostnadsfri och du har inga förpliktelser.Bergvärme i Umeå


Detta behöver du göra för att installera bergvärme i Umeå

Om du vill inrätta en värmepump med en uteffekt på max 10 MW för utvinning av värme eller kyla ur marken ska du skicka in din ansökan till Umeås miljö- och hälsoskyddsnämnd. Om du vill installera en större anläggning, krävs det en annan typ av ansökan. Då måste du kontakta Miljö och hälsoskydd direkt och kan således inte använda webbformuläret.

Se till att ansökan lämnas in i god tid innan installationen ska utföras. Det är viktigt att inte påbörja arbetet innan du fått ett godkänt besked.  Tänk på att bifoga en situationsplan, vilket kan vara en av statskontorets kartor i skala 1:400 av din tomt, där du ska visa anläggningens placering, fastighetsgränsen, byggnader och andra närliggande värmepumpsanläggningar. Webbformuläret för bergvärme fyller du enkelt i Umeå kommuns webbplats.

Så fort kommunen har fått in en korrekt ifylld anmälan och situationsplan, börjar anmälningen behandlas. Behandlingen tar cirka 10 arbetsdagar. Enligt Umeå kommuns avgift för att hantera en ansökan är 947 kronor.

Beställ offerter nu! Det tar under 1 minut!