• Solceller på platt tak: montering och krav

  Stora platta tak kan vara en utomordentlig oanvänd yta för att producera din egen el.
  Läs mer
 • Solceller i Stockholm: Besparing & pris

  I detta inlägg kan du läsa om allt som rör installation av solceller i Stockholmsområdet, bland annat pris, återbetalningstid, förväntad elproduktion och bygglov.
  Läs mer
 • Pris på solcellspaket 10 kW: cirka 156 000 kronor

  Har du en större villa med ett tomt tak? Investera i ett solcellspaket på 10 kW för att börja producera förnybar el. Du tar vara på framtidens energikälla solen, samtidigt som du kan minska dina elkostnader. Läs mer om priser, uppskattad elproduktion och återbetalningstid här!
  Läs mer
 • Solcellspaket 15 kW: Pris cirka 200 000 kronor

  Ett solcellspaket på 15 kW passar bra till lite större fastigheter, till exempel jordbruk, större garagebyggnader och stora villor. Läs mer om vad som behövs för installation, priser, förväntad elproduktion och återbetalningstid för 15 kW solceller i detta inlägg.
  Läs mer
 • Solceller i Göteborg: Pris och elproduktion

  Söker du solceller i Göteborgsområdet? Läs allt du behöver veta om pris, elproduktion och återbetalningstid här!
  Läs mer
 • Hur får jag bästa offerterna på solceller?

  När du ska köpa solceller är det viktigt att jämföra offerter - här beskriver vi lite om vad du bör veta när du beställer offerter.
  Läs mer
 • Jämför offerter på solceller i Uppsala

  Vill du få ett grönare hem? Då är solceller något för dig. Hos oss kan du jämföra skräddarsydda offerter från flera olika företag.
  Läs mer
 • Solcellspaket 5 kW - För ett pris runt 90 000 kr

  Med ett solcellspaket på 5 kW kan du spara pengar samtidigt som du bidrar till en bättre miljö.
  Läs mer
 • Få bästa offerter på solceller i Skåne

  Är det dags för dig att investera i Solceller? Då är det dags nu! Skåne är ett av områden i Sverige som har absolut bäst potential för solceller.
  Läs mer
 • Beställ offerter på solcellspaket

  Har du övervägt att investera i solceller? Få svar på alla dina frågor på sida om solceller. Läs om allt från pris och bidrag till effektivitet och återbetalningstid.
  Läs mer
 • Vad kostar bergvärme i månaden?

  Bergvärmens månadskostnad består av den el som bergvärmepumpen förbrukar. Tack vare värmefaktorn är denna förbrukning reltivt låg vilket också betyder att dina månadskostnader genererar stora besparingar.
  Läs mer
 • Att byta från olja till bergvärme

  I detta blogginlägg har vi träffat en förening i Malax som för några år sedan bytte från olja till bergvärme. De berättar om processen och vi delar med oss av deras besparingskalkyler. Funderar du på att byta till bergvärme? Här hittar du ett bra exempel för att räkna ut din besparing på driftkostnaderna.
  Läs mer
 • Bergvärme vs. Fjärrvärme

  Bergvärme och fjärrvärme är driftsäkra uppvärmningsalternativ. Enligt våra beräkningar är bergvärme det billigare uppvärmningsalternativet på lång sikt. Fjärrvärmepriserna varierar dock mycket beroende på var du bor.
  Läs mer
 • Bergvärme - Energibrunn och borrdjup

  Borrdjupet bestäms huvudsakligen av tre faktorer; berggrunden, grundvattnets temperatur och husets värme behov. Dessa kan variera beroende på var du bor. Läs mer om borrdjup i detta inlägg.
  Läs mer
 • Bergvärme i Norrköping & Östergötland

  Avgift för anmälan i Norrköping är 1856 kronor, vilket är relativt lågt jämfört med många städer i Sverige. I andra kommuner i Östergötland är avgiften även lägre. Läs mer om ansökningsprocessen och kostnader.
  Läs mer
 • Bidrag för bergvärme

  Rotavdraget avdras från arbetskostnaden och kommer att miska från 50 till 30 procent år 2016. Trots detta är det en lönsam invstering, eftersom bergvärmepumparna är effektivare än tidigare.
  Läs mer
 • Experterna förutspår: Framtidens energikällor

  Fem experter inom energibranschen ger sitt uttalande om framtidens energiproduktion. Vi måste producera energi genom förnybara energikällor, men vilka kommer att stå för framtidens energiproduktion?
  Läs mer
 • Bergvärme i Örebro

  Avgift för tillståndsansökan är 1410 kronor. Kom ihåg att handläggningstiden kan variera, därför uppmanar Örebro kommun att man ansöker om tillstånd 6 månader innan installation av bergvärme.
  Läs mer
 • Borrhål för bergvärme

  Borrhål för bergvärme, även kallat energibrunn, kräver inte stor yta på din tomt. Dess diameter är mellan 115 och 140 mm. I detta inlägg diskuteras allt du behöver veta om borrhål för bergvärme.
  Läs mer
 • Bergvärme eller frånluftsvärme?

  Bergvärmepumpen använder lagrad solenergi från berggrunden, medan frånluftsvärmepumpen använder energin från inomhusluften och bidrar till bra ventilation. Läs mer för att veta vilket värmesystem passar dig.
  Läs mer
 • Bergvärme eller luft-vattenvärme?

  Bergvärmepump och luft-vattenvärmepump bygger på samma teknik. Eftersom de använder olika energikällor finns det dock skillnader i prestanda och pris. Vilken är den rätta värmepumpen för dig?
  Läs mer
 • Bergvärme i Uppsala

  Uppsalas berggrund består huvudsakligen av gammal urberg med hög värmeledningsförmåga. Prisskillnaderna för tillståndsansökan kan variera mellan kommuner i Uppsala län. Läs GreenMatch tips på hur du ska gå tillväga!
  Läs mer
 • Borrning för bergvärme

  Borrdjupet för bergvärme varierar beroende på var du bor. Faktorer som måste beaktas vid dimensionering av borrhål är: grundvattnets temperatur, berggrundens värmeledningsförmåga och husets värmebehov.
  Läs mer
 • 6 fördelar med bergvärme

  Visste du att du kan göra upp till 80 procent besparing på uppvärmningskostnader med bergvärme. Det kräver inte heller stor yta på din tomt. Det finns flera fördelar som du kan läsa om i detta inlägg.
  Läs mer
 • Bergvärme i Sundsvall

  Läs om ansökningsprocessen och vad som bör göras innan installation av bergvärme. Vad är skillnaden mellan ansökan och anmälan. Läs vidare och få svar på dina frågor
  Läs mer
 • Bergvärme i Stockholm

  Stockholms berggrund består huvudsakligen av gammalt urberg som är lämpligt för utvinning av värme. Börja ansökningsprocessen i god tid och planera utförligt vart borrhålet placeras. Börja med att välja en installatör.
  Läs mer
 • Installera bergvärme i Göteborg

  Berggrunden i Göteborg består huvudsakligen av gammal urberg med hög kvartshalt. En hög kvatshalt innebär bra värmeledningsförmåga. Ställvis finns det dock områden i västkusten som består av kalksten, som har sämre värmeledningsförmåga. Läs tips på hur du ska gå tillväga.
  Läs mer
 • Passa på: Rotavdraget sänks 2016

  Rotavdraget kommer att sänkas från 50 procent till 30 procent från och med 2016. Om du har funderat på att installera bergvärme gäller det att agera före årsskiftet. Nu har du drygt tre månader innan rotavdraget sänks.
  Läs mer
 • Bäst i test: Jämförelse av 10 bergvärmepumpar

  Varje hushåll är unikt och har ett visst energibehov. Det finns många bergvärmepumpar i marknaden, men var och en har olika specifikationer. Jämför bergvärmepumpar som testats och hitta den bästa bergvärmepumpen för ditt hushåll.
  Läs mer
 • Bergvärme - Installationsprocessen

  Bergvärme är lagrad solenergi som, precis som det låter, genererar värme från lagrad solvärme i berggrunden. Denna typ av energikälla är stabil och fungerar därmed lika bra året runt oberoende av väder. Men hur går egentligen installationen till?
  Läs mer
 • Borra för bergvärmepump - Borrhål och berggrund

  En bergvärmepump genererar energi både till uppvärmning av hushållet samt till tappvatten. Ett rätt dimensionerat borrhål kan ofta täcka hela värmeförsörjningen och därmed sänka hushållets kostnad för energi avsevärt, beroende på vilken tidigare värmekälla som försörjt hushållet. En normal kostnadsminskning ligger på runt 60 procent.
  Läs mer
 • Kostnad för bergvärme - 5 viktiga fakta

  Bergvärmepumpar är ett av de mest miljövänliga och driftekonomiska alternativen för uppvärmning och varmvatten till privata bostäder. Kostnaden för en totalentreprenad kan variera beroende på hur mycket som ska ingå i offerten. Samtidigt ligger kostnadsbesparingen i normalfallet på mellan 60 till 80 procent, om man byter från direktverkande el eller olja.
  Läs mer
 • Allt du behöver veta om ROT-avdrag för bergvärme

  Att installera Bergvärme är en kostsam installation, samtidigt som det är en av de mest effektiva och lönsamma energiförsörningarna på lång sikt. Kostnaden beror bland annat på att man behöver köpa in en högteknologisk värmepump samt att man borrar ett djupt hål för att utvinna värme.
  Läs mer
 • Vad är kostnaden för installation av bergvärme?

  För att avgöra kostnaden för din installation av bergvärme behöver du se på olika parametrar. Vilken typ av värmesystem som passar bäst för ditt hus beror på flera olika faktorer. Att installera en bergvärmepump må vara det mest kostsamma alternativet, men ur ett långsiktigt perspektiv kan det i allra högsta grad löna sig. Bergvärmens totala omkostnad är bland de lägre på marknaden, då man sammanställer räntan, amortering, energi, husets geografiska läge samt de egna ekonomiska förutsättningarna.
  Läs mer
 • 8 för- och nackdelar med bergvärmepumpar

  Vid installation av bergvärme som energikälla så finns det många faktorer som man ska ta hänsyn till. Här följer en lista på några för- respektive nackdelar om bergvärmepumpar.
  Läs mer
 • Installera bergvärme i Västra Götaland

  Installera bergvärme i Västra Götaland

  En bergvärmepump hämtar värme från solenergi som finns lagrad i berggrunden. Västra Götaland har en extremt stor variation av bergarter. Å ena sidan finns täta skogsmarker med en gnejsrik berggrund i öster, å andra sidan består kusten till stora delar av kalksten och alunskiffer. För dig som vill borra för bergvärme i Västra Götaland, kan det därför vara lämpligt att ta reda på vilken typ av berggrund som finns under tomten där energibrunnen ska borras.
  Läs mer
 • Hur lång livslängd har en bergvärmepump?

  Hur lång livslängd har en bergvärmepump?

  Ett system för bergvärme består av ett borrhål, även kallad energibrunn, kollektorslang och en bergvärmepump. Därför har också de olika delarna olika lång livslängd.
  Läs mer
 • 10 vanligaste frågorna om bergvärmepumpar

  Det är mycket du som kund behöver tänka på innan du ska installera bergvärme. Därför har vi sammanställt några vanliga frågor och svar som många funderar på innan de installerar en bergvärmepump. Några frågor som besvaras här är: Kan flera fastigheter utnyttja samma borrhål?
  Läs mer
 • Återbetalningstid på kostnaden för bergvärme

  Beroende på vilken typ av värmesystem du har i dagsläget, tar det olika lång tid att spara in kostnaden för bergvärme. Det mest kostnadseffektiva brukar vara när man går från direktel eller olja till bergvärmepump. Detta beror på att en värmepump, till skillnad från direktel, genererar mer energi än vad den förbrukar.
  Läs mer
 • Vad är kostnaden för att borra för bergvärme?

  Grundkostnaden för borrning ligger mellan 30 000 och 70 000 kronor. En undersökning från Energimyndigheten visar att priserna kan variera med upp till 25 procent beroende på var i landet du bor. Förutom grundkostnaden tillkommer även utgifter för foderrör, vilket du kan läsa mer om här.
  Läs mer
 • Finns det nackdelar med bergvärme?

  Nästan alla villaägare kan installera bergvärme. Eftersom bergvärmepumpar drivs av el, så blir de sårbara vid elavbrott. Har du dessutom spetsel i form av en elpatron, så innebär det att när strömmen går så står du utan uppvärmning. Länge var den största miljörisken med bergvärme att brinevätskan skulle läcka ut i marken. Denna risk har minimerats med hjälp av bättre material och miljövänligare vätskor...
  Läs mer
 • Miljömärkt: Bergvärme är ett klimatsmart alternativ

  Värmepumpar kräver ingen förbränning, vilket gör dem till en av de mest miljövänliga energikällorna på marknaden. Den finns bergvärmepumpar som är miljömärkta. Det innebär att de uppfyller vissa miljökrav vid tillverkning, drift och vad gäller återvinning av materialet när bergvärmepumpen är uttjänt.
  Läs mer
 • Förbered dig att spara energi med bergvärme

  Vill du skaffa bergvärme, men funderar på hur du kan spara ännu mer pengar och energi? Spara energi med god isolering, fördelarna är många. Likaså kan dåligt isolerade fönster släppa ut så mycket som 30 procent av husets värme.
  Läs mer
 • Spara ännu mer energi när du installerat bergvärme

  Trots att eldrivna apparater som TV, spis och tvättmaskin idag drar mindre energi än för 20 år sedan, så förbrukar svenskar i genomsnitt lika mycket el nu som då. Det beror på att vi har fler eldrivna apparater i våra hem. Den ökade användningen av värmepumpar har dock lett till att användningen av el för uppvärmning har minskat - vilket är ett gott resultat!
  Läs mer
 • 10 steg till installation av bergvärme

  Det första som händer är att maskinen som ska borra hålet anländer och energibrunnen borras ner i berggrunden. Sträckan mellan berggrund och markyta isoleras med foderrör och kollektorslangen förs ner i borrhålet. Läs mer!
  Läs mer
 • Bergvärme eller Jordvärme

  Bergvärme eller Jordvärme

  Bergvärme och jordvärme utnyttjar samma typ av energikälla i form av lagrad solvärme. Förutsättningarna för att ha bergvärme eller jordvärme är väldigt olika, men trots detta är det många som funderar vad som passar deras hushåll bäst.
  Läs mer
 • Pris på bergvärmepumpar

  Prislappen på en bergvärmepump varierar mellan allt från 40 000 kronor upp till över 100 000 kronor. Här finner du en prislista på bergvärmepumpar baserad på fabrikörers och återförsäljares priser som finns publicerade på webben.
  Läs mer
 • Guide till den bästa offerten på bergvärme

  Guide till den bästa offerten på bergvärme

  Om du har bestämt dig för att bergvärme är en energikälla som passar dig, kommer du till en punkt då du ska beställa offerter. Energimyndighetens rekommendetion är att du tar in minst tre offerter från certifierade leverantörer för att jämföra kostnaden.
  Läs mer
 • Så sparar du in kostnaden för bergvärme

  Vår exempelvilla på 180 kvadrat sparar in utgifterna för bergvärme på mindre än 6 år. Att gå från el till bergvärme är lönsamt för ett så stort hus. Uppgifterna är räknade från detta hushållets förutsättningar, men kan ge dig en indikation på vad bergvärme kan kosta. Framför allt så får du se hur bergvärme kan löna sig på lång sikt.
  Läs mer
 • Så mäter COP bergvärmepumpens effektivitet

  COP står för coefficient of performance, vilket ordagrant betyder prestandakoefficient. Den beskriver hur mycket energi bergvärmepumpen producerar per förbrukad kWh. Har värmepumpen ett COP på 3,4, så ger den 3,4 gånger så mycket energi som den förbrukar. De mest effektiva bergvärmepumpen kan ge omkring fem gånger så mycket energi som den förbrukar. Detta är under specifika förhållanden, och det är sällan som värmepumpen presterar på den nivån under normala förhållanden.
  Läs mer
 • Installera bergvärme - borrning & rördragning

  Först ska energibrunnen borras och innan dess är det viktigt att dimensionera djupet korrekt. Inför borrningen bör du även se över var brunnen lämpligen ska placeras. Beroende på djupet ner till berget behöver du en viss längd av foderrör. Här får du också beskrivet hur kollektorslangen installeras och vad den egentligen innehåller.
  Läs mer
 • 5 fakta om bergvärme

  Bergvärme utnyttjar solenergi som ligger lagrad i berget. Det är alltså inte jordens inre som värmer upp berget vid endast ett par hundra meters djup.
  Läs mer
 • Bergvärme i Umeå & övriga Norrland

  Grundvattnets temperatur varierar något mellan södra och norra Sverige. Det gör att du som bor i t.ex. Umeå inte kan få ut lika mycket energi per meter borrhål, som man kan i Stockholm. För att uppnå en viss energimängd behöver man istället kompensera energibortfallet med en djupare energibrunn.
  Läs mer
 • 5 faktorer som påverkar bergvärmepriset

  5 faktorer som påverkar bergvärmepriset

  Om du tycker att bergvärme är lite i dyraste laget, så är du inte ensam! Därför är det smart att ta reda på vad det är du betalar för. När det gäller långsiktiga investeringar så ska man inte kompromissa på kvalitén. Däremot är det alltid bra att vara prismedveten!
  Läs mer