Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 juni 2021

5 fakta om bergvärme

5 intressanta fakta om bergvärme

Det är många frågor som ska besvaras inför installation av bergvärme. Vi har listat några viktiga punkter som kan vara bra att veta. Vill du veta mer om hur man installerar bergvärme eller hur bergvärme faktiskt fungerar? Använd menyn ovan, eller klicka på direktlänkarna.

1. Lagrad solenergi

Bergvärme utnyttjar solenergi som ligger lagrad i berget. Det är alltså inte jordens inre som värmer upp berget vid endast ett par hundra meters djup. Däremot fryser aldrig grundvattnet där nere, utan ligger konstant mellan sex och åtta grader året om. Denna temperatur kan variera något beroende på var i landet du bor. Solenergin utnyttjas så här:

Bergvaerme _Grundvattnets _uppvarmning
 

2. Dina förutsättningar

Bergvärme är ett utmärkt alternativ för många, men det är inte för alla. För att få bästa möjliga lönsamhet med bergvärme är det lämpligt om ditt hushåll:

  • Har ett högt energibehov. Lönsamheten ökar om behovet av värme är högt, vilket ofta gäller för större villor eller i hushåll med många personer.
  • Har ett vattenburet uppvärmningssystem. Eftersom bergvärme är en såkallad vatten/vatten-lösning krävs det dragna rör och radiatorer eller golvvärme.

Det finns inga exakta riktlinjer för hur högt energibehov ditt hushåll bör ha för att bergvärme ska vara lönsamt. Detta beror på om du tidigare använt direktverkande el, vedpanna, oljepanna eller annan typ av energikälla. Dina tidigare kostnader bör därför jämföras med kostnaden av bergvärmen. Sveriges Värmepumpsförenings faktablad om bergvärme kan ge dig ytterligare information om hur det fungerar.

3. Bergvärmepumpen

Vad skiljer en bergvärmepump från andra värmepumpar? Värmepumpen är densamma för bergvärme, jordvärme och sjövärme. Det beror på att alla tre energikällor använder samma typ av teknologi för att producera värme.

Det finns många olika värmepumpar att välja mellan. Fabrikörerna använder vanligen beteckningen COP för att beskriva hur effektiv en viss pump är. (Du kan läsa mer om COP här nedanför). Vad som är av största betydelse vid val av värmepump är effektstorleken. För en effektiv uppvärmning bör bergvärmen stå för 90 procent av hushållets värmebehov.

Att köpa en större värmepump för att undvika spetsvärme från elpatron, solceller för uppvärmning eller värmepanna kan bli onödigt dyrt. Trots att vi i Sverige har ett kallt klimat är det sällan som spetsvärme behöver användas. Bor du på nordligare breddgrader är det dock vettigt att se över hur effektiv bergvärmepumpen är även under dagar med minusgrader.

Bergvaerme _sol _varme _farg

4. Värmefaktorn

Värmefaktorn motsvarar bergvärmepumpens COP eller SCOP. Vad är skillnaden mellan de olika beteckningarna?

COP

COP står för coefficient of performance, det vill säga hur mycket energi som avges per förbrukad kWh. De mest effektiva pumparna på marknaden har ett COP på omkring 5,0. Det betyder att vid produktion av 10 000 kW ger värmepumpen 50 000 kW. Det är viktigt att förstå att detta värde inte motsvarar den faktiska energiproduktionen. COP-värdet varierar beroende på temperaturen utomhus.

SCOP

SCOP står för seasonal coefficient of performance, vilket motsvarar värmepumpens effektivitet under ett år. Rimligtvis blir detta värde alltid lägre än värmepumpens COP. Kalla vintrar påverkar SCOP-värdet negativt. Många bergvärmepumpar har 20 % lägre SCOP jämfört med COP. För att veta hur mycket du kan spara per år genom att investera i bergvärme, bör du räkna på pumpens SCOP.

5. Underhåll

Bergvaerme _radiator _thermostatEn stor fördel med bergvärme är att det inte kräver något kontinuerligt underhåll. Har du vedpanna vet du alltför väl hur kallt det blir när du kommer hem efter jobbet och ingen har eldat i pannan på hela dagen. Kanske har du värmt upp ditt hus med olja så slipper du fylla på tanken och andra utgifter för underhåll.

Har du ett stort hus och går från olja till bergvärme finns dessutom stora utgifter att spara. Dessutom går du från en värmekälla som påverkar både ozonlagret och växthuseffekten till ett miljövänligt alternativ. För att slippa anlita hantverkare för service och justering av värmereglage bör du se till att installationen görs korrekt från början. Det är väldigt viktigt att värmepumpen och borrhålet är korrekt dimensionerat utifrån dina förutsättningar.

Efter att bergvärmepumpen startats kan du uppleva att huset är varmare eller kallare än före installationen. Hör efter med din leverantör vid installationen vad som ingår, eftersom du i efterhand kan behöva justera värmepumpens reglage och eventuella radiatorer något. 


Behöver du hjälp med att hitta en lämplig installatör kan du använda dig av vårt formulär. Fyll i formuläret genom att trycka på knappen nedan, och få upp till 4 skräddarsydda offerter.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut