Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Förbered dig att spara energi med bergvärme

Bergvarme _spara _isolering

Vill du skaffa bergvärme, men funderar på hur du kan spara ännu mer pengar och energi? Kanske har du redan investerat i förnybar energi, men vill göra mer för din plånbok och miljön? Då ska du ta fem minuter och läsa om goda tips och råd kring hur du kan spara mer.

Ville du veta mer om bergvärme?
Prislista på bergvärmepumpar
Om du letar efter vad bergvärme kan kosta för dig, så kan du fylla i vårt formulär. Vi kontaktar dig inom kort! 

Spara energi med god isolering

Det är vanligt med värmeförluster från husets klimatskal, vilket är väggar, tak, golv, fönster och dörrar. Nybyggda småhus har ofta ett bra klimatskal med tjock isolering och mindre mängd energi går förlorad. När man talar om värmeförluster via klimatskalet mäts dessa med ett så kallat U-värde.

U-värdet ska vara så lågt som möjligt för att minska värmeläckaget. Äldre hus från början av 1900-talet har ett betydligt högre U-värde än hus som är byggda på 70-talet. Det beror bland annat på att isoleringsmaterialets egenskaper har utvecklats och förbättrats.

Fördelarna med ett välisolerat hus är flera:

  • Du minskar energiförbrukningen och sparar pengar
  • Huset får ett behagligt klimat och du slipper kalldrag
  • Du sparar på miljön när du förbrukar mindre mängder el

Bra fönster gör stor skillnad för att spara energi

Bergvarme _Fönster _Dörr

Dåligt isolerade fönster kan släppa ut så mycket som 30 procent av husets värme. Därför är det väl värt att se över dina fönster och hur mycket värme de släpper ut. Har du ett äldre hus kan nya fönster påverka husets utseende negativt, men idag finns många varianter som fortfarande har ett gammeldags snitt, men ändå är lika energieffektiva som fönster i moderna byggnader.

Det finns så kallade energisparande fönster, vilka är ganska dyra i inköp. Ett bra alternativ om du idag har tvåglasfönster, är att byta till treglas. För äldre tvåglasfönster är det vanligt med kondens på innerglaset, vilket beror på att fönsterglaset är kallare än inomhustemperaturen. Med ett extra glas, eller glas av bättre kvalitet kan du slippa kondensen.

Varje skarv i fönstrets konstruktion innebär en risk för värmeläckage. För att täta skarvar använder man idag ofta gummibaserade lister. Även om du vill motverka att luft kan passera ut genom fönstret så gör alltför tjocka lister att det kan bli svårt att stänga fönstret. Välj alltså rätt tjocklek på listen för optimal effekt.

Effektiva radiatorer kan spara upp till 20% av energin

Moderna element har en termostat som anpassar värmen beroende på rummets temperatur. Det leder till en jämn inomhustemperatur och motverkar överskottsenergi. Därför menar energirådgivaren Jan Lemming att:
- Det enklaste man kan göra är att se över termostaterna på sina radiatorer.*

Bergvaerme _radiator _thermostat

Har du inte ett centralt styrsystem för radiatorerna, så är det värt att skaffa. Att konstant sänka och höja temperaturen på elementen ökar energiförbrukningen avsevärt. Givetvis sparar du energi när du stänger av elementet, men om det behöver gå på högvarv igen när rummet blivit kallt, så går effekten jämnt ut.

Med moderna radiatorer kan du spara upp till 20 procent av din energiförbrukning. För att optimera radiatorernas effekt så bör du undvika att ställa stora möbler framför elementen. Idag finns det dessutom diskreta element som smälter in väl i husets övriga inredning. Golvvärme är ett annat alternativ för dig som fungerar utmärkt tillsammans med bergvärme.

I kombination med bergvärme kan du sänka dina kostnader

Ovanstående åtgärder kommer minska din energiförbrukning och därmed dina kostnader. Även om det kostar att isolera och byta fönster, så tjänar du snart igen utgifterna. Vill du göra ytterligare besparingar så kan det vara klokt att investera i en bergvärmepump.

Värmepumpen minskar energiförbrukning för uppvärmning med upp till 80 procent. Under ett år kan du minska din förbrukning med i genomsnitt 60 procent jämfört med direktverkande el. Trots att bergvärme innebär dyra investeringskostnader, så återbetalar sig bergvärmen normalt sett inom 5-10 år.

Om du är intresserad av att få specifika uppgifter på vad bergvärme kan kosta för dig, så ska du begära en offert. Hos oss får du upp till fyra offerter från olika företag. Fyll bara i vårt formulär ovan. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser. Börja spara el redan idag.

*Citat av Jan Lemming från artikel i Vi i Villa

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut