Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Så sparar du in kostnaden för bergvärme

Återbetalningstiden för bergvärme: 5,3 år

Bergvärme är en kostsam investering. Beroende på vilken energikälla du har i dagsläget så kan du spara din månadskostnad markant. Här kan du se vilka kostnader som bergvärmen omfattar. Hushållet som presenteras är ett exempel som kan visa dig ungefär hur du kan räkna på dina nuvarande utgifter.

Återbetalningstiden blir enbart 5,3 år när du byter från el till bergvärme. Under exemplet finner du specifikationerna som exemplet grundar sig på.

Det går inte att göra en priskalkyl på vad bergvärme kan kosta för dig utifrån nedanstående uppgifter. Priser mellan leverantörer i olika delar av landet skiljer sig alltför mycket för den typen av jämförelse. Vi ber dig använda vårt formulär om du vill ha offerter på bergvärme.

Kalkyl för bergvärmekostnader och återbetalningstid

Enplansvilla på 180 m2

Exemplet ovan visar vad bergvärme kan kosta för ett familj på fyra. Villan är på ett plan, och byggdes 1978 i Linköping. Har du ett tvåplanshus eller uppvärmd källare, så krävs mer energi för att värma upp huset. Då kan det vara lämpligt att göra ett djupare borrhål och eventuellt använda en större bergvärmepump.

Beroende på hur många personer som bor i hushållet varierar åtgången av hushållsenergi. Framför allt skiljer sig behovet av varmvatten beroende på hur många som exempelvis duschar varje dag. Visste du att en snabbdusch på fyra minuter använder 40 liter varmvatten? Detta huset har dusch, men inget badkar.

Inomhus vill familjen ha 20 grader oavsett väder. Huset värms upp av lågtempererade radiatorer som är anslutna till ett vattenburet uppvärmningssystem. Elen kommer från en elpatron som producerar 32 500 kWh per år, eller 26 600 W varje månad.

Från 39 000 till knappt 14 000 kronor om året

Med ett nuvarande elpris på 1,20 kronor per kWh blir familjens årskostnad 39 000 kronor för uppvärmning och hushållsenergi. Elpriset varierar mellan olika orter och delar av landet. Man brukar säga att det i dagsläget ligger på ungefär 1, 20 kronor.

Om familjen istället byter från elpatron till bergvärme kan de spara över 15 000 kronor i månaden. Beroende på vilken typ av bergvärmepump man väljer kan man spara in olika mycket energi. Pumpen i exemplet är baserad på en av de ledande fabrikörernas värmepump.

Denna värmepump har ett SCOP-värde på 3,3. Det betyder att under ett år så avger värmepumpen 3,3 gånger så mycket energi som den förbrukar. Eftersom bergvärmen står för omkring 90 % av husets uppvärmning, har vi inkluderat kostnaden för drift av elpatron under kalla dagar. Kostnaden för bergvärme under ett år blir då knappt 14 000 kronor.

Värmepump och borrning - den dyraste delen

Familjen i exemplet har valt en relativt dyr bergvärmepump. Det rekommenderade priset är 79 000 kronor, och det är därför detta som kan ses i exemplet. Du kan hitta bergvärmepumpar för 50 000 kronor. Det viktiga att tänka på är att de måste ha rätt effektstorlek och god kvalitet.

När bergvärmen ska installeras måste man borra en energibrunn. Borrhålet i detta exempel är 160 meter exklusive 10 meter foderrör. Alltså ett totalt borrdjup på 170 meter. Kostnaden för detta inkluderar sex meter foderrör och prislappen landar på 44 800 kronor.

Förutom detta tillkommer knappt 3000 kronor för installation av fyra extra meter foderrör. Att vi har räknat på detta vis beror på att många installatörer inkluderar ett antal meter foderrör i den allmänna kostnaden vid borrning för bergvärme.

Totalkostnad: 137 000 kronor

Förutom borrning och värmepump, så tillkommer även kostnader för installationen. Här ingår även övriga kostnader som kan uppstå. Vi har räknat på 8 000 kronor för övriga utgifter. Ska du ta bort en gammal panna, kan denna utgift dock öka markant.

Den totala kostnaden för bergvärme blev för detta hushåll 137 000 kronor. Detta är utan rot-avdrag, vilket kan användas på samtliga arbetskostnader. Avdraget innebär att du får tillbaka 30 procent av arbetskostnaden på skatten.

Vill du ha en offert på vad bergvärme kan kosta för ditt hushåll, så ber vi dig fylla i vårt formulär. Hos oss kan du få offerter från upp till fyra företag, baserat på var du bor och dina preferenser.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut