Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Spara ännu mer energi när du installerat bergvärme

60 procent av energin används till att värma upp huset

All elförbrukning mäts i enheten kWh. 1 kWh räcker för att hålla igång en dammsugare i en timme eller en mobilladdare i 200 timmar. Ett genomsnittligt svenskt hushåll förbrukar mellan 23 000 och 31 000 kWh per år, varav 60 procent av detta går åt för att värma upp huset.

Trots att eldrivna apparater som TV, spis och tvättmaskin idag drar mindre energi än för 20 år sedan, så förbrukar svenskar i genomsnitt lika mycket el nu som då. Det beror på att vi har fler eldrivna apparater i våra hem. Den ökade användningen av värmepumpar har dock lett till att användningen av el för uppvärmning har minskat - vilket är ett gott resultat!

Bergvarme _el _medelforbrukning

Bergvarme _elförbrukning _sparaUppgifterna om elförbrukning kommer från Eons sammanställning

Spara 5% av energin genom att sänka inomhustemperaturen med en grad

Vi behöver inte frysa mer än nödvändigt, men visste du att du kan spara stora mängder energi genom att sänka inomhustemperaturen med en grad? Energiförbrukning på 26 000 kWh per år kan minskas till 24 700 kWh. Ju mer energi du idag förbrukar, desto mer pengar sparar du genom denna enkla åtgärd.

Om du har bergvärme med en effekt på 2,5 SCOP och ett elpris på 1,20 kronor per kWh, kan du spara över 900 kronor per år bara genom att sänka värmen inomhus. Många har en inomhustemperatur på över 20 grader, men när du är bortrest kan du enkelt reglera bergvärmepumpen så att temperaturen sänks till 15-16 grader.

Att minska temperaturen under natten är sällan lika effektivt. Det beror på att bergvärmepumpen och uppvärmningssystemet för jobba hårdare på morgonen för att få upp temperaturen till normal nivå. Öppna dörrarna mellan de rum som används, men stäng gärna dörren om du har rum som inte används till vardags.

Spara energi varje dag och bidra till ett bättre klimat

Det finns många saker du kan göra för att spara energi och pengar varje dag. Många bäckar små, och därför vill vi ge dig några enkla tips på energisparande åtgärder som du kan göra i din vardag:

Shower5

Ta snabbduschar! Om du duschar i fem minuter istället för femton, så kan du spara 1000 kWh per år. Dessutom sparar du in 40 000 liter vatten om året om du duschar varje dag.

Plug 4g

Dra ur kontakten!Lämna inte laddare i uttaget, och dra ur laddaren när dator eller telefon är fullt laddade. Den drar nämligen lika mycket energi oavsett om den är kopplat till en apparat eller inte.

Laundry 7b

Fyll tvättmaskinen! En halvfull maskin drar nästan lika mycket energi som en full tvätt. Undvik förtvätt om det inte behövs och torka kläderna utomhus under sommaren.

Power 28g

Undvik standby! Energimyndigheten visar att man i genomsnitt förbrukar 300-700 kWh el på apparater som inte är avstängda. Använd en förgreningsdosa med strömbrytare.

Boilerb

Använd vattenkokare! När du ska koka upp vatten för pasta eller te, använd vattenkokare istället för spisen, särskilt om du inte har induktionshäll. En induktionshäll sparar 33 % energi för att koka upp en liter vatten i jämförelse med en glaskeramikhäll.

Openwindowg

Vädra med vidöppna fönster! Snabb och effektiv vädring genom korsdrag är betydligt mer effektivt än att ha fönstret på glänt. Stäng av elementen under och en halvtimme efter vädringen.

Lightbulb 9g

Använd lågenergilampor! De drar 80 procent mindre energi och har ungefär 10 gånger så lång livslängd jämfört med en vanlig glödlampa.

Bergvaerme _atervinn _jorden2

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något

Genom att använda förnybar energi, effektiva uppvärmningsystem som bergvärme och att ändra ditt beteende så kan du både spara energi och pengar. Det bästa är att du samtidigt bidrar till ett mer hållbart samhälle och på sikt en bättre miljö.

Ibland kan det kännas svårt att ge upp bekvämlighet för att förbättra klimatet. Det känns så stort och så långt fram i tiden att det blir svårt att greppa. Men om du läst punkterna i listan ovanför, så kanske också du inser att det inte krävs så mycket av dig för att hjälpa till.

Den största energiförbrukningen går åt för att värma upp hus och vatten. Vill du göra detta effektivt så kan du byta till bergvärme. Det är det värmesystem som sparar mest energi i jämförelse med direktel. Du kan fylla i vårt formulär på startsidan för bergvärme eller längst upp på denna sida.

Ingen kan göra allt, men du kan göra något - för din plånbok och miljön!