Jämför priser på bergvärme
Få kostnadsfria offerter
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Bergvärme - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 21. juli 2020

Vad är kostnaden för att borra för bergvärme?

Totalkostnad för borrning

Bergvarme _pris _borrdjupGrundkostnaden för borrning ligger mellan 30 000 och 70 000 kronor.

En undersökning från Energimyndigheten visar att priserna kan variera med upp till 25 procent beroende på var i landet du bor.

Förutom grundkostnaden tillkommer även utgifter för foderrör, vilket du kan läsa mer om nedan.

Det aktiva borrdjupet på borrhålet för bergvärme varierar mellan 50 och 200 meter. Med aktivt borrdjup menas sträckan från där berggrunden tar vid och ner i berget. Ju större värmebehov ditt hushåll har, desto djupare aktivt borrdjup krävs för en effektiv bergvärmepump.

För att få reda på vad bergvärmen kan komma att kosta dig, bör du begära offerter från minst tre olika leverantörer. Det är det antal som Energimyndigheten rekommenderar till alla privatpersoner som vill installera bergvärme.

Gör som tusentals andra redan gjort och få pris på bergvärme genom att fylla i formuläret ovan. Du får upp till 4 kostnadsfria offerter från olika företag - utan förpliktelser!

Berggrundens värmeledningsförmåga påverkar djupet

Olika typer av berggrund har olika värmeledningsförmåga. Detta är viktigt att ta i beaktning när man borrar för bergvärme. Ju högre densitet, och ju högre vattenhalt berget har, desto bättre är värmeledningsförmågan och det går att utvinna större mängder energi.

Sedimentära bergarter, såsom kalksten, är porösa och leder därmed värme sämre än bergarter med hög densitet. Stora delar av Sveriges berggrund består av utberg, vilket ofta består av gnejs eller granit. Denna typ av bergart leder värme betydligt bättre.

Skåne, Öland och Gotland har höga halter av kalksten i berggrunden. Därför behöver man borra djupare här för att uppnå önskad effekt från bergvärmepumpen. I kustnära området finns det risk för saltvattenspåverkan när man borrar för bergvärme. Genom att undersöka vattnets kloridhalt kan man se hur mycket salt vattnet innehåller.

Läs också: Prislista på bergvärmepumpar

Var du bor påverkar kostnaden för borrning

Varmepump _temperaturHur djupt borrhålet för bergvärme behöver vara beror delvis på grundvattnets temperatur. Detta påverkas av årsmedeltemperaturen, vilket gör att man kan behöva borra djupare i norra jämfört med södra Sverige. Detta är något som påverkar bergvärme priset. Skillnaden i årsmedeltemperatur mellan Malmö och Kiruna är hela 6,6 grader. Övriga städer som är utmärkta på kartan är Östersund och Stockholm. 

Anledningen till att djupare borrning behövs för bergvärme i Norrland beror på att ju kallare grundvattnet är, desto mindre energi kan utvinnas per meter borrhål. För bergvärme i södra Sverige kan man utvinna upp till 40 W per meter, medan man enbart kan utvinna en fjärdedel så mycket energi i norra Sverige.

Bor du i ett område där det är långt avstånd mellan orterna kan det innebära långa resetider för leverantören. Därför finns det företag som tar ut en extra avgift för transportsträckan. Det beror helt enkelt på att de inte hinner utföra lika många borrningar när de spenderar mycket tid på vägarna.

Beställ offerter på bergvärme nu Det tar mindre än 1 minut!

Minst sex meter foderrör

Enligt reglerna för Normbrunn-16 ska det vara minst sex meter foderrör när man borrar för bergvärme. Foderrören är sammansvetsade stålrör som isolerar marken. Deras främsta funktion är att förhindra jordras ner i borrhålet, men även att hålla ytvatten och grundvatten separerat för att motverka förorening av grundvattnet.

Hos många installatörer ingår den förordnade längden foderrör i grundpriset för borrning. Det finns dock ytterligare krav om att foderrören ska löpa minst två meter ner i själva berggrunden. Avståndet från markytan till berggrunden avgör således hur många meter foderrör som krävs för borrning av bergvärme på din tomt.

Kostnaden för foderrör brukar vara mellan 500 och 900 kronor per meter. Det tar tid att svetsa ihop och installera foderrören, vilket är anledningen till att installatören måste ta en extra utgift för detta moment. Har du 30 meter ner till berget kan detta alltså innebära en kostnad på 27 000 kronor, vilket är bra att vara medveten om innan du bestämmer dig för att borra för bergvärme. 
Varmepump _kostnad _foderror

Läs också: Bäst i test: Jämförelse av 10 bergvärmepumpar 

Skicka anmälan innan du borrar för bergvärme

Innan du kan påbörja borrning för bergvärme måste du anmäla detta till din kommun. Det är miljö- och byggnadsförvaltningen, eller motsvarande, som tar hand om dessa frågor. Var ute i god tid, många kommuner rekommenderar att man skickar anmälan minst sex veckor innan planerad borrning.

Anledningen till att man måste göra en anmälan när man ska borra för bergvärme är för att det räknas som miljöfarlig verksamhet. Detta gäller även för installation av jordvärme eller sjövattenvärme. Brinevätskan som finns inuti kollektorslangen innehåller nämligen miljöfarliga ämnen och innebär en miljörisk vid läckage. Dessutom är det bra för kommunen att veta var man borrat för bergvärme, eftersom det måste vara minst 20 meter mellan borrhålen.

Kostnaden för anmälan varierar beroende på vilken kommun du tillhör. I Stockholm är kostnaden för att anmäla borrning av bergvärme 5100 kronor, medan den i Östersund endast är 960 kronor. Att borra för bergvärme är tillståndspliktigt. Anmäler du inte planerad borrning så blir du belagd med en straffavgift.

Funderar du på att borra för bergvärme?

För att beställa offerter på bergvärme kan du fylla i vårt formulär. Det är enkelt, kostnadsfritt och du binder inte upp dig till något avtal. Syftet är att du ska kunna välja den bästa offerten utifrån dina förutsättningar och få veta mer specifikt vad bergvärme kan kosta för dig. För att veta hur du gör ett gott val, kan du läsa mer här: Så väljer du den bästa offerten för bergvärme.

Beställ offerter på bergvärme nu Det tar mindre än 1 minut!