Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

8 för- och nackdelar med bergvärmepumpar

Fördelar och nackdelar med bergvärmepumpar

Det finns ett flertal olika system för att välja ifrån för att värma upp ditt hus. Förr i tiden var det vanligt att använda sig av ved eller el som ett energialternativ, men idag så finns det betydligt miljövänligare valmöjlighet. Det är svårt att enkelt förutse vad som är det bästa alternativet för just dig, då man måste överväga flera val.

Bergvärme är ett av dessa alternativ som miljövänlig energikälla, men vilka fördelar respektive nackdelar finns det med att använda bergvärme som energikälla? När man funderar på att köpa in bergvärme som energikälla så finns det många faktorer som man måste ta hänsyn till. Nedan följer en lista på några för- respektive nackdelar om bergvärmepumpar.

Det rekommenderas att ta in och jämföra flera offerter på bergvärme innan du gör ditt beslut. Enklast gör du detta genom att fylla i formuläret ovan, så matchar vi dig med upp till fyra leverantörer. Sedan kan du välja själv den offert som passar dig bäst. Det är kostnadsfritt och utan helt förpliktelser.

Fördelar med bergvärme

Fördelar med bergvärmepumpar:

1. En liten storlek på tomten

Bergvärmen är ideal för de flesta villaägarna, eftersom de inte krävs en stor plats för borrhålet till skillnad från andra energisystem. Hålet är endast 15 cm i diameter, dock kan det vara bra att tänka på att man måste ha plats för andra maskiner på tomten.

Inverkan på tomten är minimal, och när gräset åter frodas syns inte längre några spår av ingreppet.

Värmepumpen som installeras i anslutning till ditt vattenburna värmesystem är vanligen av samma storlek som ett kylskåp.

Pumpen kan dock låta en del, så den kan med fördel placeras i ett rum som inte ligger i anslutning till sovrum.

2. Kostsam investering med lång livslängdIncreasing 112

Att investera i en bergvärmepump må vara en kostsam affär, då den totala kostnaden kan bli omkring 150 000 kronor. Dock reduceras värmekostnaderna kraftigt när man använder en bergvärmepump, vilket långsiktigt kan betala tillbaka investeringskostnaden.

Utöver energibesparingen, ligger bergvärmens största styrka i sin pålitlighet, då driftsäkerheten för bergvärme är mycket hög, och investeringen man gör är en stabil och beprövad uppvärmningsform.

Då uppvärmningskostnaderna är någorlunda förutsägbara, och systemet i sig har en lång livslängd på plats, håller den vanligen mellan 20 till 30 år. Tillika kan en bergvärmepump ses som en långsiktig investering då energisystemet ökar värdet på huset.

Läs också: Återbetalningstid på kostnaden för bergvärme

3. Ett underhållsfritt alternativ

Till skillnad emot de äldre energialternativen som ofta kräver ett hårt arbete för att hålla din villa varm så är bergvärmepumpen ett bra alternativ.

En värmepump kräver en mycket liten arbetsinsats och inget underhåll så som sotning eller bränsleförsörjning.

Dessutom är 90 procent av alla som investerat i bergvärme nöjda enligt Energimyndighetens rapport från 2005. I en nyare rapport från 2015 om äldre bergvärmepumpar var alla 20 deltagande hushåll fortfarande nöjda med sina värmepumpar.

Green Leaf

4. Bergvärmens energi

Bergvärmepumpens energi består av solenergi som finns lagrad i marken, vilket är en miljövänlig energikälla. Med ett solcellspaket installerat som driver värmepumpen har du en grön uppvärmningskälla. 

Bergvärmepumpen avger en jämn temperatur hela året och är på så vis oberoende av Sveriges skiftande klimat eftersom berggrunden är oberoende av temperaturskillnader.

För att inte slösa på energi under sommarhalvåret så kan man använda den uteblivande bergvärmepumpens energi till att generera kyla istället för värme, då det cirkulerar vätska som kylts under mark i golvvärmerör eller fläktkonvektorer.

Utvecklingen för bergvärme sker konstant och idag har värmepumpar har en mycket hög årsvärmesfaktor.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Nackdelar med bergvärmepumpar:

1. En högre ljudnivå

Ljudnivån som bergvärmepumpen avger kan anses vara irriterande då har en relativt hög ljudnivå. Därför bör bergvärmepumpen placeras på ett sådant sätt att den inte stör, förslagsvis i källaren eller i tvättstugan. Nivån på buller beror på ett flertal faktorer, som exempelvis husets konstruktion eller vad det är för typ av värmepump.

Green Drill7

2. Borrning av hål

Förutom en installation av själva systemet och pumpen, måste även ett hål borras. Variationen på diameter och djup avgör kostnaden, vilket beror på hur stort uppvärmningsbehovet är.

Avståndet till andra borrhål måste vara minst 20 meter, detta innebär att om grannen har bergvärme kan detta påverka var ditt borrhål får placeras.

Borrdjupet varierar även i var någonstans i Sverige man bor, vanligtvis krävs en djupare borrning i norr. Att borra för en värmepump är en dyr omkostnad, däremot kan samma borrhål användas när värmepumpen ska bytas ut.

3. Vid driftstörningar

Green _rayFör att bergvärmepumpen ska fungera krävs elförsörjning, vilket innebär att den är sårbar vid längre elavbrott. Vid driftstörningar krävs det stor kunskap om bergvärmepumpen eftersom tekniken är avancerad och därför måste man en elektriker då det har med serviceavtalet att göra.

En metod för att försörja huset under elavbrott är att använda sig av en alternativ elförsörjning vid längre elavbrott. Man kan exempelvis använda sig av en elpatron eller en dieselgenerator för att generera tillfällig energi.

4. Inte tillräckligt hög uppvärming

En av de vanligaste orsakerna till missnöje hos kunden är att uppvärmningen inte är tillräckligt hög eller att det inte finns tillräckligt med varmvatten.

Ett möjligt sätt att förhindra detta problem är att man ber installatören göra en korrekt bedömning över elförbrukning i bostaden innan investeringen av bergvärme äger rum.

Det är även bra att kontrollera din isolering i samband med installationen, då äldre hus tenderar att läcka in luft eller att isoleringen på vissa delar av huset lider av dålig isolering.

Läs också: Finns det nackdelar med bergvärme? 

Bergvärme - för en bättre miljö

Om du har ett nybyggt hus eller om du använder dig utav braskamin eller oljepanna spelar ingen roll, bergvärme kan ändå vara ett bra och miljövänligt alternativ.

Svårigheterna kan vara att lyckas bibehålla en jämn inomhustemperatur under årets kallare perioder i de norra delarna av Sverige. Dock säkerställer grundvattnets jämna temperatur att skillnaden blir minimal.

Bergvärme är en bra klimatinvestering som sparar el och dessutom håller dig varm hela vintern.

Om detta låter som en god lösning för din boendesituation kan du trycka på knappen och fylla i formuläret. Du får då upp till fyra kostnadsfria skräddarsydda offerter på kostnaden för installation av bergvärme utifrån dina behov. Det är helt gratis och utan förpliktelser!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut