Jämför priser på bergvärme
Beställ skräddarsydda offerter här
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Bergvärme - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 03. september 2018

Hur fungerar bergvärme?

Bergvarme_autmn.jpg

Det går att jämnföra bergvärme med hur kyla fungerar för ett kylskåp. I ett kylskåp tas värme upp inifrån skåpet och avges på baksidan. Man kan säga att man vill ta vara på varmen som uppstår på ett kylskåps baksida i stället för kylan. En värmepump tar däremot värme från berg, jord, luft eller vatten och avger den till huset.

Genom att använda den energi som finns lagrad i berggrunden kan man värma upp huset och varmvattnet. En energibrunn borras till ett djup av mellan cirka 90 och 230 meter där man utvinner energin med hjälp av att man för ner en dubbelvikt kollektorslang fylld med en blandning av vatten och köldbärarvätska. Det är den vätska som cirkulerar mellan värmepumpen och energibrunnen utvinner då värmen som finns lagrad i berget.

Vid installation av bergvärmepumpar så bör man dock tänka på att olika bergarter har värmeledningsförmåga. De kräver på så vis olika djupa borrhål för samma energimängd.

Fördelen med bergvärme

Utvecklingen av värmepumpar har gått fort. Den tekniska utvecklingen har under de senaste åren lett till att det finns pumpar som är 30 procent effektivare och 30 procent billigare än bara för ett par år sedan. I dagsläget ligger besparingen av köpt energi mellan 65–75 procent vid konvertering från vattenburen el eller oljepanna.

Bergvärmen passar utmärkt för de mindre villorna då den inte kräver en så stor tomt och är lågeffektiv hela året. Lågeffektiviteten  innebär att till skillnad mot den skiftande temperaturen vid ytan så håller bergvärmen en stadig temperatur året runt, vilket är en fördel för värmepumpens drift och energibesparing.

Värmepumpen kan komplettera ett befintligt värmesystem eller ingå i ett helt nytt. Värmepumpen fungerar som ett utmärkt komplement tillsammans med varmvattenberedare och elkassett, vilket exempelvis kan ge tillskottsvärme när värmepumpen inte räcker till under kalla dagar.

Varför bergvärme?

Förutom bergvärme så finns det en rad olika energialternativ, däribland pellets som är både ekonomiskt och miljövänligt. Pellets bidrar även till ventilationen och motverkar fukt. Dessvärre kräver pellets mycket arbete, man måste förvara den någonstans vilket orsakar mycket damm vid hantering samt att priset varierar mycket på den generella pelletsmarknaden.

Ved skulle också kunna vara  ett alternativ, med sin låga kostnad, speciellt om du har egen skog. Veden bidrar även till ventilationen och motverkar fukt. Tyvärr så är det mycket arbete av hanteringen, det kräver stora förvaringslager samt att det orsakar sot.

Bergvärmen däremot kräver inget arbete vid hantering. Det är det energisnålaste alternativet på marknaden och på så vis väldigt miljövänligt. Installationskostnaden kan anses kostsam till en början men när man ser det ur ett långsiktigt perspektiv är det billigare i bruk än de andra alternativen på elmarknaden. Bergvärme är därför ett gott alternativ.