Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Allt du behöver veta om ROT-avdrag för bergvärme

Vad är ROT-avdraget?

Du kan effektivt minska priset för bergvärme med hjälp av en skattereduktion av arbetskostnaden, som många känner till som ROT-avdraget. Reduktionen är till för dig som är villaägare och anlitar en hantverkare för reparation av och underhåll som exempelvis renovering, ombyggnation eller tillbyggnation av din bostad. Huset kan även vara en fritidsbostad, eller en bostad som du äger men dina föräldrar bor i.

ROT-avdraget är begränsat till äldre byggnader. Det innebär att du inte kan få ROT-avdrag om du har ett nybyggt hus. Skatteverket har beslutat att dra gränsen vid fem år för klassificering av nybyggt hus, där de avser småhus där fastighetsavgiften inte tagits ut de första fem kalenderåren efter beräknat värdeår.

Fyll i formuläret uppe på denna sida för att få offerter på bergvärme. Det är helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. När du har skickat iväg dina uppgifter matchar vi dig med våra samarbetspartners, och du kan hitta den bästa offerten för din bergvärmeinstallation.

Hur får man ROT-avdrag?

Kraven för att kunna få ROT-avdrag består av krav fördelade mellan dig, din fastighet och bergvärmeinstallatören. Förutsättningen är att du skall vara myndig under beskattningsåret och att du ska ha betalat skatten för taxeringsåret. Det förutsätts även att du betalar skatt i Sverige för alla inkomster, även för arbete utomlands.

DuuTänk på att det är bara du som har betalat för bergvärmeinstallationen som kan använda dig av ROT-avdraget, det räcker alltså inte att arbetet utförts i din bostad.

Skatteverket vill dock ta hänsyn till makar och människor som bor i samboförhållande med gemensamma barn och kan erbjuda en omfördelning på ROT-avdrag.

Det innebär att man har en möjlighet att ansöka om dubbelt så mycket reduktion om man är två individer till skillnad mot om man är en person. 

FastighetenEtt annat krav som förutsätts är att du äger fastigheten som installationen ska genomföras på.

Skatteverket delar endast ut ROT-avdrag till en bostad som du har äganderätten till. Det förutsätts också att du tänker använda bostaden som din privata bostad. Du kan alltså inte ansöka om ROT-avdrag för en bostad du ämnar att hyra ut. Däremot gäller skattereduktionen även för ditt fritidshus, så länge som huset är klassat som småhus och du själv som privatperson står som ägare till det.

Utforaren

Utföraren av rotarbetet ska vara godkänd för F-skattsedel.

Skatteverket kräver även att du inte ska ha någon nära koppling till utföraren, som att låta någon närstående släkting utföra arbetet. Du får heller inte ROT-avdrag om du låter din eller någon närstående firma utföra det.

I det här fallet har skatteverket definierat närstående som:

  • dina föräldrar

  • dina mor och farföräldrar

  • dina syskon eller deras makar

  • dina barn, barnbarn eller deras makar

ROT-avdrag och F-skattesedel

När du köper bergvärme av en leverantör med godkänd F-skattsedel, kommer halva arbetskostnaden att dras av fakturan. Du kommer alltså bara att betala halva kostnaden, inklusive moms. Den resterande kostnaden kan installatören själv begära från Skatteverket efter att du har betalt din faktura.

Detta resulterar i att du får ROT-avdraget direkt av leverantören. Skatteverket skickar därefter ut brev till dig med information att de har genomfört en utbetalning till installatören och hur mycket de har betalat. Beloppet som du kommer få i skattereduktion kommer sedan att finnas i din inkomstdeklaration. Tänk på att det är du som köpare som i slutänden ansvarar för att uppgifterna är riktiga och det kan därför vara bra att hålla en dialog med leverantören om ROT-avdraget.

På bergvarme-pris.se kan man få upp till fyra offerter från olika leverantörer. Vår offertförfrågan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till att sluta avtal med någon leverantör. Genom att ansöka om offerter i den högra fliken, kan du ta din tid för att i lugn och ro jämföra offerterna och vad som passar ditt hushåll bäst. Det går inte att säga vilken offert som är den bästa, men genom att utvärdera möjligheterna hoppas vi att du kan finna den bästa lösning för just ditt hem.

Hur mycket kan jag få?

Att installera bergvärme är en kostsamt, samtidigt som bergvärme är en av de mest effektiva och lönsamma lösningarna för energitillförsel. Kostnaden beror bland annat på att man behöver köpa en värmepump samt att man borrar ett djupt hål för att utvinna värme.

När det gäller bergvärmeinstallation kan du få en skattereduktion med upp till 30 procent (sedan 1 januari 2016) av arbetskostnaden för både borrning och installation av bergvärme. Tänk på att reduktionen gäller enbart för arbetet som genomförts på huset och inte på materialomkostnaden. Vanligtvis brukar man räkna med att installationskostnaden för bergvärme är ungefär 35 procent av totalkostnaden. 

2Ansökan om ROT-avdrag ger dig en möjlighet att få tillbaka max 50 000 kronor per år. Vi rekommenderar dig att be din installatör att specificera kostnaderna för arbetskostnaden redan när de skickar sin offert, då kan du enklare räkna ut vad slutsumman för installationen av bergvärmen kommer att bli, inklusive ROT-avdraget.

Eftersom ROT-avdraget är kopplat till den enskilda individen innebär det att man som makar kan ansöka om två skattereduktioner. Detta innebär att om man är två personer som äger huset eller bostadsrätten är det möjligt att få en reduktion på upp till 100 000 kr om arbetskostnaden uppgår till 200 000kr.

På Skatteverkets e-tjänst kan du ansöka om intyg för ROT-avdraget, där kan du även se hur mycket du kan få ut som preliminärt ROT-avdrag.  Här kan du också se hur mycket av ROT-avdraget du har utnyttjat under det nuvarande året. Det enda som krävs är att du har en e-legitimation för att du ska kunna använda e-tjänsten.

Exempel på ROT-avdrag

För att förtydliga hur det kan se ut med ett ROT-avdrag för bergvärme har vi utformat ett exempel.

Om arbetskostnaden motsvarar 90 000 kronor, så kan du få tillbaka 30 000 på skatten. Reduktionen är något som sker direkt vid köp som din leverantör har koll på. Detta förutsätter dock att du har betalt 30 000 kronor i skatt under beskattningsåret.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut