Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Bergvärme - Installationsprocessen

Bergvarme _display _c

Bergvärme är lagrad solenergi som, precis som det låter, genererar värme från lagrad solvärme i berggrunden. Denna typ av energikälla är stabil och fungerar därmed lika bra året runt oberoende av väder. Då energikällan är miljövänlig och skapar möjlighet till kostnadsbesparingar har den blivit allt mer populär bland den svenska befolkningen. Men hur går egentligen installationen till?

  • Bergvärme kan stå för upp till 90 procent av ditt årliga värmebehov
  • Du kan spara upp till 60 procent av din årliga uppvärmningskostnad
  • Installationen går på 1-3 dagar och åverkan på tomten är förhållandevis liten

Fyll i formuläret för börja jämföra priser på bergvärme - Helt kostnadsfritt! 

Bergvarmepump _fragor _pris

Förarbete innan bergvärme är på plats

Det första du måste göra är att söka tillstånd från kommunen. Anledningen till detta är att det redan kan finnas energibrunnar i berggrunden och då är det viktigt att avståndet mellan dessa är 20 meter. Antalet energibrunnar påverkar nämligen mängden värme som finns i berggrunden.

Du måste se över husets uppvärmningssystem, det vill säga kontrollera om huset är vattenburet i form av golvvärme eller vattenradiatorer. Detta är viktigt för att bergvärmepumpen skall kunna fungera. Du bör även säkerställa att bergvärmepumpen som införskaffas är av rätt storlek. I och med att du kommer använda dig av pumpen under en längre tid är det viktigt att det blir rätt.

En för stor pump resulterar i onödig energiförbrukning medan en liten pump inte klarar av att värma upp huset. Ett rättesnöre att förhålla sig till är att värmepumpen ska klara av 60-70 % av husets energibehov under den kallaste tiden på året.

Läs också: Hur lång livslängd har en bergvärmepump?

Installation av bergvärme tar 1-3 dagar

När du fått godkänt från kommunen och bestämt dig för en leverantör (detta är ingenting du genomför på egen hand) är det dags för själva borrningsprocessen. Ett borrhål som är ungefär 120 mm brett borras ner på din tomt mellan 60 till 200 m beroende på hur stor energimängd du är i behov av. Eftersom berggrunden innehåller temperaturskillnader i olika delar av landet påverkar detta brunnens djup.

  1. En dubbelvikt slang, även kallad kollektorslang, fylld med frostskyddsmedel och vatten förs sedan ner i det borrade hålet. Värmen från berget värmer upp vätskan till en temperatur mellan fem och åtta grader.
  2. Efter detta transporterar vätskan upp värmen till värmepumpen som består av en förångare, en expansionsventil, en kondensor och en kompressor, där den sedan koncentreras.
  3. Vattnet i ditt vattenburna system värms med andra ord upp av ångan som bildas, vilket ger dig värme och varmt tappvatten.

När vätskan lämnat ifrån sig värmen förflyttar den sig ner i borrhålet igen. När allting är på plats och installationen är klar bör du få en genomgång i hur processen fungerar av installatörerna samt en beskrivning av hur du på bästa sätt tar hand om din värmepump. Var noga med att kontrollera att alla papper som du skall ha är ifyllda och att systemet fungerar som det ska när det väl sätts på. Hela installationsprocessen brukar inte ta längre tid än 1-3 dagar.

Bergvarmepump _kostnad_

Påverkan på tomten är minimal

Att din trädgård kommer påverkas av en bergvärmeinstallation är ett ofrånkomligt faktum. Då borrhålet är cirka 120 mm brett behöver du dock inte vara orolig för några större demoleringar som vid jämförelsevis en jordvärmeinstallation. Det viktiga är att använda sig av en yrkesskicklig installatör som har kunskap om de rätta tillvägagångssätten i processen.

Läs också: Vad är kostnaden för att borra för bergvärme? 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut