Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Bergvärme eller luft-vattenvärme?

Bergvärme eller luft-vattenvärme - vilken ska jag välja?

Både bergvärme och luft-vattenvärme är bra uppvärmningsalternativ särskilt i södra och mellersta Sverige. De skiljer både i pris och prestanda, och det kan vara svårt att besluta vilken som är det bästa uppvärmningsalternativet för ditt hus. Fördelen med bergvärme är att den är oberoende av utomhustemperaturen.

De primära frågorna då du överväger mellan bergvärme och luft-vattenvärme är:

  • Är husets årliga värmebehov över eller under 20 000 kWh per år?
  • Hur lågt kan temperaturen sjunka under vintermånaderna?
  • Hur är berggrunden och hur djupt är jorddjupet?

Är bergvärme rätt val för dig? Fyll i formuläret överst på sidan så kontaktar vi dig för att sedan matcha dig med upp till fyra av våra samarbetspartners. När du har fått offerterna kan du själv välja den offert som bäst passar dina önskemål. Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser.

Bergvärme genererar högre besparing

Bergvärme genererar högre besparingar

Jämfört med exempelvis direktverkande el kan du generera besparingar upp till 60 procent med luft-vattenvärmepump och kring 80 procent med bergvärmepump. Bergvärmepumpar är de effektivaste av alla värmepumpar i marknaden.

Energimyndighetens test visade att luft-vattenvärmepumpar tenderar ha problem med att klara av 55°C framledningstemperatur vid minusgrader. Därmed kan de verkliga besparingarna vara lägre under vintermånaderna då temperaturen sjunker.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Bergvärme och luft-vattenvärme använder olika energikällor

Skillnaden mellan dessa värmesystem är energikällan de använder. En bergvärmepump utnyttjar lagrad solenergi från berggrunden. Berggrunden har en stabil temperatur kring 7 grader hela året, oavsett temperaturskillnaderna ovanför markytan.

Luft-vattenvärmepumpen tar däremot sin energi från utomhusluften. Luften värms upp i luft-vattenvärmepumpen, för att sedan distribuera värme till det vattenburna systemet. Eftersom värmepumpens energi tas från luften, är den känsligare för skillnader i utomhustemperaturen.

Detta är även orsaken till att bergvärmepumpen klarar av kallare klimat än luft-vattenvärmepumpen. Medeltemperaturen skiljer med ungefär tio grader mellan södra och norra Sverige. Luft-vattenvärmepumpar klarar inte av klimatet i norra Sverige, men de moderna luft-vattenvärmepumpar kan vara ett bra alternativ i södra och mellersta Sverige.

Husets värmebehov kan vara avgörande

Värmebehovet för ditt hus kan spela en stor roll vid beslutet om vilken värmepump du väljer. Du får nämligen större effekt med bergvärme. Man kan säga att om ditt värmebehov överstiger 20 000 kWh per år, är bergvärme förmodligen ett bättre alternativ för dig.Husets värmebehov

Luft-vattenvärmepumpar ämnar sig bra för småhus med mindre värmebehov. Om värmebehovet är under 20 000 kWh per år kanske luft-vattenvärmepump är ett bättre alternativ än bergvärme. Det kan också löna sig med luft-vattenvärme om berggrunden inte lämpar sig för bergvärme.

Orsaken till detta är att bergvärmepumpar ämnar sig bättre för hushåll med högt värmebehov. Då kan man utnyttja bergvärmepumpens effekt till fullo och återbetalningstiden hålls mellan fem och tio år.

Bergvärme är oberoende av utomhustemperaturen

Eftersom bergvärmepumpen använder lagrad solenergi från berggrunden, är den oberoende av utomhustemperaturen. Till skillnad från andra värmepumpar fungerar bergvärmepumpen bra även då temperaturen sjunker under -20 grader.

Som redan nämnt är luft-vattenvärmepumpen beroende av utomhustemperaturen. Dess värmefaktor kan sjunka från det normala vid minusgrader. Energimyndighetens test visade även att frostbildning på luft-värmepumpens utedel kan orsaka försämrad effekt, vilket även minskar på den beräknade energibesparingen.

Det är viktigt att värmebehovet utvärderas utförligt. Ett gott råd innan installation av värmepump är att kontrollera om ditt hus har eventuella värmeläckage och åtgärda dem innan installation av värmepump. Detta kan bidra till en högre energibesparing.

Stor skillnad i pris

Nackdelen med bergvärme är att det är dyrt jämfört med andra värmepumpar. Därför kan bland annat luft-vattenvärmepump vara ett bättre val för småhus med mindre värmebehov. Detta för att luft-vattenvärmepumpens återbetalningstid hålls relativt låg även i hus med mindre värmebehov.

Totalentreprenad för respektive uppvärmningssystem kostar:

  • Luft-vattenvärme kostar allt från 65 000 och 115 000 koronor
  • Bergvärme kostar allt från 100 000 till 250 000 kronor

I ett hus med mindre värmebehov blir inte bergvärmens besparingar särskilt stora, vilket gör att återbetalningstiden blir längre. Däremot är en bergvärmepump lika känslig för temperaturväxlingar och är bra uppvärmningsalternativ i hela landet.

Berggrunden kan påverka beslutet

Bergvarmepris _borrhaal _kostnadFör att bergvärme inte ska bli exceptionellt dyrt måste huset vara beläget på ett ställe där berggrunden är lämpligt för bergvärme. Om berggrunden består av exempelvis kalksten, som har relativt låg värmeledningsförmåga, kan en luft-vattenvärmepump vara en bättre investering.

Berggrunden i Sverige består huvudsakligen av gammalt urberg som är lämpligt för utvinning av bergvärme. I vissa ställen, särskilt i södra Sverige kan det dock förekomma områden som består av yngre bergarter med sämre värmeledningsförmåga.

Vad har bergvärme och luft-vattenvärme gemensamt?

En bergvärmepump och luft-vattenvärmepump bygger på samma teknik. Värmepumpen tar upp värmeenergi från antingen luft eller vatten med låg temperatur. Värmepumpen värmer upp vatten i det vattenburna systemet som används för uppvärmning av huset och tappvattnet.

Både bergvärme och luft-vattenvärme kopplas till ett vattenburet distributionssystem. I bägge fallen blir det billigare att installera om ditt hus redan har ett vattenburet system. Största effekten får du om huset har golvvärme, eftersom den klarar av uppvärmningen med lägre framledningstemperatur än exempelvis radiatorer.

Värmepump funktion

Bergvärmepump eller luft-vattenvärmepump?

Vilken av dessa uppvärmningssystem du ska välja beror då på husets värmebehov, klimatet och typ av berggrund som finns i området där ditt hus är beläget. Både bergvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar är i kontinuerlig utveckling och blir allt konkurrenskraftigare i uppvärmningsmarknaden.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut