Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 06 maj 2021

Vad kostar bergvärme i månaden?

Månadskostnaden för bergvärme kan ligga mellan 375 och 625 kronor, beroende på ditt värmebehov. Detta enligt beräkningar från bergvarme-pris.se. Bergvärmeanläggningen drivs på el så desto mera värmeenergi den måste producera desto mera el förbrukar den. Det är alltså elförbrukningen som utgör månadskostnaden för bergvärme.

Du kan se hur du beräknar månadskostnaden för bergvärme i vår exempelberäkning nedan.

Elförbrukningen med bergvärme är relativt låg om vi jämför med t.ex. direktverkande el eftersom dina elkostnader är lägre för samma mängd värmeenergi. Detta är tack vare bergvärmepumpens verkningsgrad (COP/SCOP), eller värmefaktor som det också kallas. Med värmefaktor menas värmepumpens förmåga att producera mera värmeenergi än den förbrukar elektricitet.

För varje kWh el som värmepumpen förbrukar producerar den i snitt cirka 4 kWh värme till huset. En värmepump som har denna effektivitet har alltså en COP på 4, men detta varierar dock mellan olika värmepumpar.

Läs mer: Bäst i test: Jämförelse av 10 bergvärmepumpar

Bergvärme - kostnad i månaden

För att estimera vad bergvärme kostar i månaden måste vi veta följande saker:

 • Hushållets värmebehov
 • Värmepumpens SCOP-värde (årsmedelvärmefaktor)
 • Elpriset på marknaden

Ett vanligt värmebehov för en större svensk villa är runt 20 000 kilowattimmar (kWh) årligen för både uppvärmning av levnadsutrymme och tappvarmvatten, ett vanligt SCOP-värde för en värmepump är 4 och elpriset på den svenska marknaden är cirka 1,2 kronor per kWh. Enligt detta scenario skulle en beräkning för månatlig driftskostnad för bergvärme se ut enligt följande:

 • Beräkning: Kostnad i månaden för bergvärme
 • Årligt värmebehov: 20 000 kWh
 • Årlig elförbrukning med bergvärme: 20 000 kWh / 4 SCOP = 5000 kWh
 • Årlig driftskostnad: 5000 kWh x 1,2 kronor = 6000 kronor
 • Månatlig kostnad: 6000 kronor / 12 = 500 kronor

I tabellen nedan har vi applicerat denna uträkning på tre olika värmebehov för att ge en överblick över vad bergvärme kan kosta i månaden.

Årligt värmebehov Bergvärmens elförbrukning per år Månatlig kostnad
15 000 kWh 3 750 kWh 375 kronor
20 000 kWh 5 000 kWh 500 kronor
25 000 kWh 6250 kWh 625 kronor

Bergvärmens låga månadskostnad ger stora besparingar

Bergvärmens månadskostnad är betydligt lägre än månadskostnaderna med direktverkande el, eftersom direktverkande el använder exakt den mängd elektricitet som värmebehovet består av. Med bergvärme sparar du alltså på dina månadskostnader för uppvärmning eftersom energiförbrukningen med bergvärme är mindre.

OBS! Med solceller på taket kan du räkna med att ytterligare minska dina månadskostnader, eftersom att du kan driva värmepumpen med kostnadsfri solel. 

Månatlig besparing med bergvärme
Månadskostnad med bergvärme Månadskostnad med direktverkande elektricitet
 • 5000 kWh x 1,2 kronor = 6000 kronor
 • 6000 kronor / 12 = 500 kronor
 • 20 000 kWh x 1,2, kronor = 24 000 kronor
 • 24 000 kronor / 12 = 2000 kronor
Besparing per månad = 1 500 kronor

Hur mycket el drar en bergvärmepump

Bergvärmepumpens elförbrukning är i snitt en fjärdedel jämfört med direktverkande el. Årsförbrukningen av el i en villa med bergvärme som har ett årligt värmebehov på 20 000 kWh är därmed endast 5 000 kWh, d.v.s. 416,66 kWh i månaden.

Som sagt så är det bergvärmepumpens elförbrukning som utgör de månatliga kostnaderna. Elförbrukningen i sin tur är beroende av värmebehovet, d.v.s. hur mycket värmeenergi den bör producera. Genom att dividera värmebehovet med värmepumpens SCOP-värde kan du beräkna ungefärligt hur mycket el bergvärmepumpen drar, som vi gjort i exemplen ovan.

Till värmebehovet för ett hus räknas både uppvärmning och tappvatten, du kan välja om din bergvärmepump ska täcka båda eller endast endera. Uppvärmning av levnadsutrymme står för en större del av ditt värmebehov än varmvatten.

Detta val påverkar också såklart hur mycket el värmepumpen drar. Viktigt att komma ihåg är också att förbrukningselen som driver din tv, diskmaskin och andra elektriska apparater inte ingår i värmebehovet, med andra ord kan du inte utgå från att din totala elförbrukning korrelerar med ditt värmebehov.

Värmebehovet bestämmer både elförbrukningen och effektbehovet för bergvärmepumpen

Värmebehovet bestämmer förutom elförbrukningen, också hurdant effektbehov din bergvärmepump bör ha. Desto större ditt värmebehov, desto större effektbehov behöver du. Olika värmepumpsmodeller har olika effektbehov och kan variera från 1 till 60 kW. Bergvärmepumpar för privata villor har dock ofta ett effektbehov på 6, 8 ,10 eller 12 kW.

För att få lägsta möjliga elförbrukning och således lägsta möjliga månadskostnad för bergvärme är det viktigt att bergvärmeanläggningen dimensioneras korrekt. Detta gör du lättast genom att låta en expert dimensionera den åt dig, så använd alltid certifierade leverantörer och jämför flera offerter.

För mera information om kostnader och bergvärme, läs pris på bergvärme.

Offerter på bergvärme

Om du funderar på att installera bergvärme och dra ner på dina värmekostnader lönar det sig att ansöka om flera offerter för att få bästa pris och kvalitet. På bergvarme-pris.se får du upp till 4 offerter för bergvärme helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret uppe till höger på denna sida, så fixar vi resten.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut