-
Bergvärme vs. Fjärrvärme
16. december 2015Bergvärme och fjärrvärme är driftsäkra uppvärmningsalternativ. Enligt våra beräkningar är bergvärme det billigare uppvärmningsalternativet på lång sikt. Fjärrvärmepriserna varierar dock mycket beroende på var du bor.
Läs mer -
Bergvärme - Energibrunn och borrdjup
14. december 2015Borrdjupet bestäms huvudsakligen av tre faktorer; berggrunden, grundvattnets temperatur och husets värme behov. Dessa kan variera beroende på var du bor. Läs mer om borrdjup i detta inlägg.
Läs mer -
Bergvärme i Norrköping & Östergötland
26. november 2015Avgift för anmälan i Norrköping är 1856 kronor, vilket är relativt lågt jämfört med många städer i Sverige. I andra kommuner i Östergötland är avgiften även lägre. Läs mer om ansökningsprocessen och kostnader.
Läs mer -
Bidrag för bergvärme
24. november 2015Rotavdraget avdras från arbetskostnaden och kommer att miska från 50 till 30 procent år 2016. Trots detta är det en lönsam invstering, eftersom bergvärmepumparna är effektivare än tidigare.
Läs mer -
Experterna förutspår: Framtidens energikällor
23. november 2015Fem experter inom energibranschen ger sitt uttalande om framtidens energiproduktion. Vi måste producera energi genom förnybara energikällor, men vilka kommer att stå för framtidens energiproduktion?
Läs mer -
Bergvärme i Örebro
20. november 2015Avgift för tillståndsansökan är 1410 kronor. Kom ihåg att handläggningstiden kan variera, därför uppmanar Örebro kommun att man ansöker om tillstånd 6 månader innan installation av bergvärme.
Läs mer -
Borrhål för bergvärme
17. november 2015Borrhål för bergvärme, även kallat energibrunn, kräver inte stor yta på din tomt. Dess diameter är mellan 115 och 140 mm. I detta inlägg diskuteras allt du behöver veta om borrhål för bergvärme.
Läs mer -
Bergvärme eller frånluftsvärme?
17. november 2015Bergvärmepumpen använder lagrad solenergi från berggrunden, medan frånluftsvärmepumpen använder energin från inomhusluften och bidrar till bra ventilation. Läs mer för att veta vilket värmesystem passar dig.
Läs mer -
Bergvärme eller luft-vattenvärme?
06. november 2015Bergvärmepump och luft-vattenvärmepump bygger på samma teknik. Eftersom de använder olika energikällor finns det dock skillnader i prestanda och pris. Vilken är den rätta värmepumpen för dig?
Läs mer -
Bergvärme i Uppsala
06. november 2015Uppsalas berggrund består huvudsakligen av gammal urberg med hög värmeledningsförmåga. Prisskillnaderna för tillståndsansökan kan variera mellan kommuner i Uppsala län. Läs GreenMatch tips på hur du ska gå tillväga!
Läs mer -
Borrning för bergvärme
03. november 2015Borrdjupet för bergvärme varierar beroende på var du bor. Faktorer som måste beaktas vid dimensionering av borrhål är: grundvattnets temperatur, berggrundens värmeledningsförmåga och husets värmebehov.
Läs mer -
6 fördelar med bergvärme
27. oktober 2015Visste du att du kan göra upp till 80 procent besparing på uppvärmningskostnader med bergvärme. Det kräver inte heller stor yta på din tomt. Det finns flera fördelar som du kan läsa om i detta inlägg.
Läs mer -
Bergvärme i Sundsvall
27. oktober 2015Läs om ansökningsprocessen och vad som bör göras innan installation av bergvärme. Vad är skillnaden mellan ansökan och anmälan. Läs vidare och få svar på dina frågor
Läs mer -
Installera bergvärme i Göteborg
15. oktober 2015Berggrunden i Göteborg består huvudsakligen av gammal urberg med hög kvartshalt. En hög kvatshalt innebär bra värmeledningsförmåga. Ställvis finns det dock områden i västkusten som består av kalksten, som har sämre värmeledningsförmåga. Läs tips på hur du ska gå tillväga.
Läs mer -
Passa på: Rotavdraget sänks 2016
22. september 2015Rotavdraget kommer att sänkas från 50 procent till 30 procent från och med 2016. Om du har funderat på att installera bergvärme gäller det att agera före årsskiftet. Nu har du drygt tre månader innan rotavdraget sänks.
Läs mer -
Bäst i test: Jämförelse av 10 bergvärmepumpar
09. september 2015Varje hushåll är unikt och har ett visst energibehov. Det finns många bergvärmepumpar i marknaden, men var och en har olika specifikationer. Jämför bergvärmepumpar som testats och hitta den bästa bergvärmepumpen för ditt hushåll.
Läs mer -
Bergvärme - Installationsprocessen
10. juli 2015Bergvärme är lagrad solenergi som, precis som det låter, genererar värme från lagrad solvärme i berggrunden. Denna typ av energikälla är stabil och fungerar därmed lika bra året runt oberoende av väder. Men hur går egentligen installationen till?
Läs mer -
Borra för bergvärmepump - Borrhål och berggrund
30. april 2015En bergvärmepump genererar energi både till uppvärmning av hushållet samt till tappvatten. Ett rätt dimensionerat borrhål kan ofta täcka hela värmeförsörjningen och därmed sänka hushållets kostnad för energi avsevärt, beroende på vilken tidigare värmekälla som försörjt hushållet. En normal kostnadsminskning ligger på runt 60 procent.
Läs mer -
Allt du behöver veta om ROT-avdrag för bergvärme
14. oktober 2014Att installera Bergvärme är en kostsam installation, samtidigt som det är en av de mest effektiva och lönsamma energiförsörningarna på lång sikt. Kostnaden beror bland annat på att man behöver köpa in en högteknologisk värmepump samt att man borrar ett djupt hål för att utvinna värme.
Läs mer -
Vad är kostnaden för installation av bergvärme?
26. augusti 2014För att avgöra kostnaden för din installation av bergvärme behöver du se på olika parametrar. Vilken typ av värmesystem som passar bäst för ditt hus beror på flera olika faktorer. Att installera en bergvärmepump må vara det mest kostsamma alternativet, men ur ett långsiktigt perspektiv kan det i allra högsta grad löna sig. Bergvärmens totala omkostnad är bland de lägre på marknaden, då man sammanställer räntan, amortering, energi, husets geografiska läge samt de egna ekonomiska förutsättningarna.
Läs mer -
8 för- och nackdelar med bergvärmepumpar
22. augusti 2014Vid installation av bergvärme som energikälla så finns det många faktorer som man ska ta hänsyn till. Här följer en lista på några för- respektive nackdelar om bergvärmepumpar.
Läs mer -
Hur fungerar bergvärme?
19. augusti 2014Man kan jämnföra bergvärme med hur kyla fungerar för ett kylskåp. I ett kylskåp tas värme upp inifrån skåpet och avges på baksidan. Man kan säga att man vill ta vara på varmen som uppstår på ett kylskåps baksida i stället för kylan. En värmepump tar däremot värme från berg, jord, luft eller vatten och avger den till huset.
Läs mer -
Installera bergvärme i Västra Götaland
14. augusti 2014En bergvärmepump hämtar värme från solenergi som finns lagrad i berggrunden. Västra Götaland har en extremt stor variation av bergarter. Å ena sidan finns täta skogsmarker med en gnejsrik berggrund i öster, å andra sidan består kusten till stora delar av kalksten och alunskiffer. För dig som vill borra för bergvärme i Västra Götaland, kan det därför vara lämpligt att ta reda på vilken typ av berggrund som finns under tomten där energibrunnen ska borras.
Läs mer -
Hur lång livslängd har en bergvärmepump?
30. juli 2014Ett system för bergvärme består av ett borrhål, även kallad energibrunn, kollektorslang och en bergvärmepump. Därför har också de olika delarna olika lång livslängd.
Läs mer -
10 vanligaste frågorna om bergvärmepumpar
14. juli 2014Det är mycket du som kund behöver tänka på innan du ska installera bergvärme. Därför har vi sammanställt några vanliga frågor och svar som många funderar på innan de installerar en bergvärmepump. Några frågor som besvaras här är: Kan flera fastigheter utnyttja samma borrhål?
Läs mer -
Återbetalningstid på kostnaden för bergvärme
08. juli 2014Beroende på vilken typ av värmesystem du har i dagsläget, tar det olika lång tid att spara in kostnaden för bergvärme. Det mest kostnadseffektiva brukar vara när man går från direktel eller olja till bergvärmepump. Detta beror på att en värmepump, till skillnad från direktel, genererar mer energi än vad den förbrukar.
Läs mer -
Vad är kostnaden för att borra för bergvärme?
04. juli 2014Grundkostnaden för borrning ligger mellan 30 000 och 70 000 kronor. En undersökning från Energimyndigheten visar att priserna kan variera med upp till 25 procent beroende på var i landet du bor. Förutom grundkostnaden tillkommer även utgifter för foderrör, vilket du kan läsa mer om här.
Läs mer -
Finns det nackdelar med bergvärme?
01. juli 2014Nästan alla villaägare kan installera bergvärme. Eftersom bergvärmepumpar drivs av el, så blir de sårbara vid elavbrott. Har du dessutom spetsel i form av en elpatron, så innebär det att när strömmen går så står du utan uppvärmning. Länge var den största miljörisken med bergvärme att brinevätskan skulle läcka ut i marken. Denna risk har minimerats med hjälp av bättre material och miljövänligare vätskor...
Läs mer -
Miljömärkt: Bergvärme är ett klimatsmart alternativ
30. juni 2014Värmepumpar kräver ingen förbränning, vilket gör dem till en av de mest miljövänliga energikällorna på marknaden. Den finns bergvärmepumpar som är miljömärkta. Det innebär att de uppfyller vissa miljökrav vid tillverkning, drift och vad gäller återvinning av materialet när bergvärmepumpen är uttjänt.
Läs mer -
Förbered dig att spara energi med bergvärme
27. juni 2014Vill du skaffa bergvärme, men funderar på hur du kan spara ännu mer pengar och energi? Spara energi med god isolering, fördelarna är många. Likaså kan dåligt isolerade fönster släppa ut så mycket som 30 procent av husets värme.
Läs mer -
Spara ännu mer energi när du installerat bergvärme
27. juni 2014Trots att eldrivna apparater som TV, spis och tvättmaskin idag drar mindre energi än för 20 år sedan, så förbrukar svenskar i genomsnitt lika mycket el nu som då. Det beror på att vi har fler eldrivna apparater i våra hem. Den ökade användningen av värmepumpar har dock lett till att användningen av el för uppvärmning har minskat - vilket är ett gott resultat!
Läs mer -
10 steg till installation av bergvärme
26. juni 2014Det första som händer är att maskinen som ska borra hålet anländer och energibrunnen borras ner i berggrunden. Sträckan mellan berggrund och markyta isoleras med foderrör och kollektorslangen förs ner i borrhålet. Läs mer!
Läs mer -
Bergvärme eller Jordvärme
25. juni 2014Bergvärme och jordvärme utnyttjar samma typ av energikälla i form av lagrad solvärme. Förutsättningarna för att ha bergvärme eller jordvärme är väldigt olika, men trots detta är det många som funderar vad som passar deras hushåll bäst.
Läs mer -
Prislista på bergvärmepumpar
24. juni 2014Prislappen på en bergvärmepump varierar mellan allt från 40 000 kronor upp till över 100 000 kronor. Här finner du en prislista på bergvärmepumpar baserad på fabrikörers och återförsäljares priser som finns publicerade på webben.
Läs mer -
Guide till den bästa offerten på bergvärme
23. juni 2014Om du har bestämt dig för att bergvärme är en energikälla som passar dig, kommer du till en punkt då du ska beställa offerter. Energimyndighetens rekommendetion är att du tar in minst tre offerter från certifierade leverantörer för att jämföra kostnaden.
Läs mer -
Så sparar du in kostnaden för bergvärme
20. juni 2014Vår exempelvilla på 180 kvadrat sparar in utgifterna för bergvärme på mindre än 6 år. Att gå från el till bergvärme är lönsamt för ett så stort hus. Uppgifterna är räknade från detta hushållets förutsättningar, men kan ge dig en indikation på vad bergvärme kan kosta. Framför allt så får du se hur bergvärme kan löna sig på lång sikt.
Läs mer -
Så mäter COP bergvärmepumpens effektivitet
20. juni 2014COP står för coefficient of performance, vilket ordagrant betyder prestandakoefficient. Den beskriver hur mycket energi bergvärmepumpen producerar per förbrukad kWh. Har värmepumpen ett COP på 3,4, så ger den 3,4 gånger så mycket energi som den förbrukar. De mest effektiva bergvärmepumpen kan ge omkring fem gånger så mycket energi som den förbrukar. Detta är under specifika förhållanden, och det är sällan som värmepumpen presterar på den nivån under normala förhållanden.
Läs mer -
Installera bergvärme - borrning & rördragning
18. juni 2014Först ska energibrunnen borras och innan dess är det viktigt att dimensionera djupet korrekt. Inför borrningen bör du även se över var brunnen lämpligen ska placeras. Beroende på djupet ner till berget behöver du en viss längd av foderrör. Här får du också beskrivet hur kollektorslangen installeras och vad den egentligen innehåller.
Läs mer -
5 fakta om bergvärme
18. juni 2014Bergvärme utnyttjar solenergi som ligger lagrad i berget. Det är alltså inte jordens inre som värmer upp berget vid endast ett par hundra meters djup.
Läs mer -
Bergvärme i Umeå & övriga Norrland
17. juni 2014Grundvattnets temperatur varierar något mellan södra och norra Sverige. Det gör att du som bor i t.ex. Umeå inte kan få ut lika mycket energi per meter borrhål, som man kan i Stockholm. För att uppnå en viss energimängd behöver man istället kompensera energibortfallet med en djupare energibrunn.
Läs mer -
5 faktorer som påverkar bergvärmepriset
16. juni 2014Om du tycker att bergvärme är lite i dyraste laget, så är du inte ensam! Därför är det smart att ta reda på vad det är du betalar för. När det gäller långsiktiga investeringar så ska man inte kompromissa på kvalitén. Däremot är det alltid bra att vara prismedveten!
Läs mer