Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 25 juni 2021

GreenMatch guide till att köpa solceller

Det här ska du tänka på när du köper solceller

Det har blivit allt mer populärt att använda sig av solceller för att producera egen el. Med solceller kan du göra en stor insats för miljön, samtidigt som du kan spara in mycket pengar. Planerar du på att installera solcellerna på ditt tak kommer du också att kunna höja värdet på din bostad, vilket är till stor fördel om du planerar att sälja den i framtiden.

Innan du investerar i solceller finns det en del saker att tänka på. Här listar vi lite av den fakta som du behöver känna till för att kunna ta ett bättre och mer medvetet beslut, på ett överskådligt sätt.

Processen att köpa solceller - steg för steg

Vi kommer gå igenom steg för steg hur du ska gå tillväga för att köpa och installera solceller. Du kan bland annat läsa om vikten av att jämföra offerter på solceller innan du väljer, och om du behöver bygglov.

1. Dimensionera dina elkonsumtion

När det är dags att installera solcellerna finns det många saker att ha i åtanke. Det första du ska fundera över är hur ditt elbehov ser ut i dagsläget. Hur mycket el använder ni er av och hur skiljer sig elförbrukningen mellan de olika årstiderna, och tid på dagen?

Detta blir extra viktigt om du vill göra en så lönsam investering som möjligt. Då man behöver planera ut solcellsanläggningen utifrån dina behov.

2. Kolla upp dina förutsättningar och läs på om solceller

Steg två är att titta på vilket elbolag som ni har idag och även hur er hemförsäkring ser ut. Det kan även vara så att ni bör se över alternativa elbolag och hemförsäkringar, som kanske bättre lämpar dig som ska installera solceller. Bland annat kan priset elbolaget köper din överskottsel skilja sig mellan olika elbolag, och vissa kräver att ni både köper och säljer med ett bolag.

Därefter måste du titta på ditt hus för att se om förutsättningarna för solceller finns där. Om taket du installera solceller på lutar mot norr, eller ligger i skugga stor del av dagen, kan det vara så att solceller inte passar lika bra.

3. Jämför offerter och välj lösning som passar bäst

Jämför offerter på solcellerAtt installera solceller på egen hand är ingen enkel uppgift. Visst är i det i praktiken fullt möjligt, men det finns vissa delar som du helt enkelt inte får ge dig in på själv. Det behövs ett professionellt företag med certifierade elektriker.

Genom att använda dig av GreenMatch kan du enkelt beställa offerter från upp till fyra olika företag som kan hjälpa dig hela paketet, från planering till inköp och installation. Att jämföra är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting. Genom att jämföra kan du snabbt se vilket företag som erbjuder bästa pris och lösning utifrån dina behov .

Prissättningen

Hur mycket du kommer att få betala för din solcellsinstallation är svårt att säga och det finns många faktorer som påverkar. Priset för en mindre anläggningen på 5 kW har ett snittpris på 18 200 kronor per kWp för en komplett installation. För en liten villa passar runt 5 kW, vilket motsvarar en kostnad på cirka 90 000 kronor. Priset blir billigare per kW för större anläggningar, men se till att den passar till dina energibehov.

Cirkapriser för solceller inkl. installation
Storlek i kvadratmeter Topeffekt Ungefärligt pris
25-35 5 kWp 90 000 kronor
55-70 10 kWp 156 000 kronor
85-100 15 kWp 200 000 kronor
Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

4. Ansök om bygglov

I de allra flesta fall behöver du inte ansöka om ett bygglov för att kunna installera solceller, och producera din egen energi. Men det finns undantag som är viktiga att känna till.

Du slipper vanligtvis bygglov om du installerar solcellerna om de följer takets riktning eller installeras på marken. Undantag kan dock gälla om solcellerna ska integreras i taket, behöver vinklas vid installation på platt tak, om det finns en förhöjd kulturskyddsklass för ditt hus, det finns krav på hur ditt hus ska se ut i områdets detaljplan eller området är av riksintresse.

Läs mer om riktlinjerna för bygglov på byggverkets hemsida.

5. Beställ tid för installation

När du har tagit dig igenom ovanstående punkter är det dags att installera solcellerna. När du hittat ett företag och offert som du vill använda dig av behöver ni komma överens om tid för installationen. 

6. Solcellsanläggningen installeras

Under en installation behöver du som kund i princip inte göra mer än att vänta på att solcellerna ska vara klara att producera el. Observera att det inte är helt ovanligt att företag väljer att leverera paneler och utrustning som behövs några dagar innan det bokade installationstillfället. Orsaken till detta beror främst på att allt ska finnas på plats när installatörerna kommer dit och att arbetet inte ska försenas på grund av leveransen.

1 1: Solpanelerna omvandlar solstrålarna till energi i form av elektricitet. 2 2: Från solpanelerna leds elektriciteten till en DC-brytare. DC-brytaren kan stänga av flödet av elektricitet, ifall att det skulle behövas för säkerhet. 3 3: Solpanelerna skapa el i form av likström. För att använda elektriciteten i ditt hushåll behöver den omvandlas till växelström, vilket sker i växelriktaren. 4 4: Att koppla solcellsbatterier till solcellsanläggningen är valfritt.
Notera! På denna bild visas solcellsbatterier med inbyggd regulator där växelström leds från växelriktaren och den inbyggda regulatorn omvandlar och lagrar elen. Alternativt kan solcellsbatteriet kopplas in före växelriktaren.
5 5: Från växelriktaren går elen till en elmätare. Elmätaren mäter producerad solel, använd solel, köpt el från det allmänna elnätet och såld el till det allmänna elnätet. 6 6: Från elmätaren går solelen vidare till ett elskåp/proppskåp varifrån den skickas ut i huset. 7 7: Solelen används i ditt hus för att till exempel tända lampor och driva vitvaror. 8 8: Den solel du inte använder, eller eventuellt lagrar, säljs vidare till det allmänna elnätet. Denna överskottsel får du betalt av från din avtalade köpare och ger även rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.
Solceller

7. Nätbolaget byter ut elmätare

Vanligtvis behöver du byta ut din elmätare efter att du har installerat solceller. Detta är en uppgift som du inte behöver göra själv utan det något nätbolaget kommer att hjälpa dig med. Du kommer behöva kontakta nätbolaget om att du har solceller men installationen av mätare är deras ansvar.

Du kommer behöva byta elmätare för att du ska ha en mätare som är dubbelriktad. Den behöver kunna samla in både produktion och konsumtion av energi. En vanlig elmätare har inte denna funktion och kan därför inte skilja på konsumtion eller produktion.

8. Producera grön el - sälj överskott

Solcelelrna är nu på plats, och det finns inte mycket mer att göra än att njuta av grön, egenproducerad el. Och den du inte använder själv, kan du bara sälja tillbaka till elnätet.

Läs mer om solceller på din ort:

Solceller på litet hus

4 misstag att undvika när du köper solceller

Att skaffa sig solceller kan låta som en enkel uppgift och med rätt företag bakom dig är det också relativt lätt att göra, speciellt om du väljer totalentreprenad. Det betyder dock inte att hela processen kommer att vara lika smidig och det finns många misstag som du bör undvika på vägen till grönare energi.

Köper det billigaste man hittar

Ett annat misstag kan vara att man väljer det allra billigaste alternativet. Att installera solceller är dyrt så det faller sig naturligt att vilja välja det företag som erbjuder så låga kostnader som möjligt. Här är det dock viktigt att man inte stirrar sig blind på priset alldeles för mycket. Visst kan du komma undan med solceller för en billig peng men som alltid gäller ordspråket "man får vad man betalar för". Väljer du det billigaste alternativet är det risk för att både installation och material är av sämre kvalitet. Uppstår det problem kan du behöva hantera ännu mer kostnader än om det hade blivit rätt från början.

Väntar på lägre priser

Många väntar med att installera solceller i hopp om att priserna kommer att bli lägre längre fram. En vanlig orsak till väntan är att priset för solceller hade en kraftig dipp under åren 2005-2012. Men med en solcellsmarknad som är betydligt mer etablerad nu tros inte priserna sjunka lika mycket i framtiden. Priserna har faktiskt planat ut och blivit mer stabila.

Prisutveckling solceller i Sverige

Garanti

Se till att välja ett företag som erbjuder lång garanti på sitt material och tjänster. Att inte bry sig om garantin eller glömma bort att titta på den kan stå dig dyrt om något inte går som du har tänkt. Idag är det vanligast att paneler har en effektgaranti på 25 år och en produktgaranti på 10-15 år. På senare tid har dock tillverkare börjat erbjuda produktgarantier på upp till 20 år.

När det kommer till effektgarantin är det inte ovanligt att garantin innebär att solcellerna garanteras ha kvar 80-85 % av sin ursprungliga effekt efter 25 år, inte 100 %, som man kan tro. Detta då solceller degraderas med tiden och tappar effektivitet. Det betyder inte att solcellerna behöver tappa så mycket, men det garanteras att de inte tappar mer än så.

Kräver certifierad elektriker

På grund av höga priser kan det kännas lockande att spara en peng genom att ge sig på installationen på egen hand. Men, att installera solceller helt själv är något som du faktiskt inte får göra. Här behöver du ta in en professionell och certifierad elektriker som sköter arbetet åt dig.

Skulle det vara så att du ändå vill försöka minska kostnaderna för installationen kan du göra kringarbeten. Med det menar vi att du kan montera solpaneler eller fästen själv, du kan välja och köpa in det material som du vill använda och du kan fästa bärskenor. Något mer än detta får du inte göra och orsaken till detta är helt enkelt säkerhet.

OBS! Kom ihåg att solceller förväntas ha en livslängd på runt 30 år, och din montering bör kunna hålla lika länge. För att vara säker det sker på bästa sätt rekommenderar vi alltid överlåta det åt proffsen. Genom GreenMatch kan du få upp till fyra skräddarsydda offerter från en installatör när dig - helt gratis och utan förpliktelser.

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och grön energi för GreenMatch sedan våren 2018. Under denna tid har jag lärt mig mycket om värmepumpar för att kunna underlätta ert sökande för en grönare energikälla. Vi strävar efter att skriva det bästa innehållet, för att ni som läsare ska kunna ha ett bra underlag för ert beslutsfattande.