Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 25 juni 2021

Hitta bästa solcellerna till din villa

Beställ offerter på solcellspaket 

Investera i ett solcellspaket till ditt tak och minska dina elkostnader samtidigt som du bidrar till ett grönare samhälle. När du köper ett solcellspaket ingår allt material samt installation i paketpriset. På bilden nedan kan du se hur solcellerna på ditt tak omvandlar solstrålar till grön solel till hemmet. 

1 1: Solpanelerna omvandlar solstrålarna till energi i form av elektricitet. 2 2: Från solpanelerna leds elektriciteten till en DC-brytare. DC-brytaren kan stänga av flödet av elektricitet, ifall att det skulle behövas för säkerhet. 3 3: Solpanelerna skapa el i form av likström. För att använda elektriciteten i ditt hushåll behöver den omvandlas till växelström, vilket sker i växelriktaren. 4 4: Att koppla solcellsbatterier till solcellsanläggningen är valfritt.
Notera! På denna bild visas solcellsbatterier med inbyggd regulator där växelström leds från växelriktaren och den inbyggda regulatorn omvandlar och lagrar elen. Alternativt kan solcellsbatteriet kopplas in före växelriktaren.
5 5: Från växelriktaren går elen till en elmätare. Elmätaren mäter producerad solel, använd solel, köpt el från det allmänna elnätet och såld el till det allmänna elnätet. 6 6: Från elmätaren går solelen vidare till ett elskåp/proppskåp varifrån den skickas ut i huset. 7 7: Solelen används i ditt hus för att till exempel tända lampor och driva vitvaror. 8 8: Den solel du inte använder, eller eventuellt lagrar, säljs vidare till det allmänna elnätet. Denna överskottsel får du betalt av från din avtalade köpare och ger även rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.
Solceller

Läs mer nedan om vad allt du behöver veta innan du beställer offerter på solceller. Vet du redan allt du behöver veta? Beställ flera offerter kostnadsfritt via oss!

Varför ska du beställa offerter via oss?

 1. Våra leverantörer tar hand om dig
  Vi samarbetar med flera leverantörer runtom i Sverige som är experter på solceller. De hjälper dig att hitta en anpassad solcellsanläggning baserat på dina behov.
 2. En offertförfrågan - flera skräddarsydda offerter
  Du slipper själv ringa runt till leverantörer i din närhet för att fråga om offerter. Du fyller i ett formulär och vi tar hand om processen att hitta leverantörer nära dig som kan ge dig en offert.
 3. Pressa priserna innan du har offerten i handen
  När du använder vår tjänst vet leverantörerna att du har flera erbjudanden i handen och erbjuder ett konkurrenskraftigt pris för att vinna över dig som kund.
 4. Förstås kostnadsfritt och utan förpliktelser!
  Vår tjänst är helt kostnadsfri och medför inga förpliktelser. Du kan därför enkelt jämföra priser, och i lugn och ro välja den lösning som passar dig bäst!

Vad ingår i ett solcellspaket?

Ett solcellspaket består av två grundläggande komponenter; solpaneler och växelriktare. Solpanelerna installeras på taket och omvandlar solstrålar till växelström. Elektriciteten från solpanelerna går sedan via växelriktaren som omvandlar den till likström, alltså vanlig hushållsel.

Solcellspaket innefattar även mindre delar som behövs för att få solcellsanläggningen att fungera felfritt, till exempel elmätare, kablar och DC-brytare. Elmätaren mäter mängden köpt, såld och använd el. Om önskas kan även ett solcellsbatteri kopplas till anläggningen för att lagra producerad el.

Sammanfattat ingår följande i ett solcellspaket

Elen som solcellerna producerar används i ditt hushåll för att driva till exempel hushållsmaskiner, belysning och annan elektronik. Har du t.ex. bergvärme kan elen även användas för att driva det, på så sätt kan du både värma ditt hus och tända lampan med egen producerad el. 

Karta över de komponenter som ingår i solcellspaket

Pris på solcellspaket

Priset på solceller samt installation ligger idag på runt 18 200 kronor per installerad kW, inklusive moms. Kvadratmeterpriset ligger på runt 2 750 kronor per kvadratmeter.

För att göra det enklare för er att få en uppfattning av prisbilden har vi nedan lagt ihop ett par exempel baserat på den takyta som behövs för anläggningen.

Pris på solcellspaket
Takyta (m2) Effekt Ungefärligt pris
15-20  3 kW 67 000 kronor
25-35 5 kW 90 000 kronor
45-55 7 kW 120 000 kronor
55-70 10 kW 156 000 kronor
85-100 15 kW 200 000 kronor

Bidrag att söka för solceller

För att minska på kostnaderna för solceller kan du från och med 01.01.2021 använda dig av grönt avdrag. Grönt avdrag är ett skatteavdrag som görs direkt på slutfakturan. Avdraget ligger på 15 % av totalkostnaden

Grönt avdrag på 15 procent för solceller

För att ta del av grönt avdrag bör du vara obegränsat skattskyldig under beskattningsåret samt som att du bör vara ägare av huset när installationen äger rum. Läs mer om det här.

Jämför offerter innan du köper solceller

Solpaneler, solcellstak eller solcellsbatteri? Det kan vara svårt att hitta den bästa lösningen för just dig. Låt våra samarbetspartners ge dig flera förslag att jämföra mellan!

Pris och kvalitet på solceller skiljer leverantörer emellan, därför är det viktigt att ta in flera offerter innan du bestämmer dig för en lösning. Gör prisjämförelsen enkel via vårt tjänst!

Fyll i vårt formulär för att beställa offerter 1. Du fyller i formuläret med dina önskningar och kontaktuppgifter.

Kundtjänst kontaktar dig för att säkerställa krav 2. Vår kundtjänst kontaktar dig för att säkerställa dina krav.

Få dina offerter från leverantören3. Leverantörerna lägger fram en offert tillsammans med dig.

Jämför priser och välj din lösning 4. Du får offerterna och väljer den lösning som passar dig bäst.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Återbetalningstid för solceller

När du investerar i solceller är det naturligt att vilja se över återbetalningstiden. Vid beräkning av återbetalningstid bör man bland annat ta pris, kapacitet, andel egen använd, såld och köpt el samt effektivitet.

Generellt brukar man räkna med en återbetalningstid på 15-20 år. Och med en livslängd på 25-30 år kan solcellerna producera el under flera år efter att de återbetalat sig själva.

Den generella återbetalningstiden är dock endast en riktlinje. Vill du räkna på återbetalningstiden på solceller till ditt tak? Använd gärna vår solcellskalkylator nedan:

Solcellskalkylator
Tryck här för avancerade antagande
Återbetalningstiden
Rotavdrag
år

Utan stöd
år

Rotavdrag
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans
Utan stöd
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans

* OBS! Kalkylatorn är baserad på antaganden om framtiden och kan endast ge en fingervisning för återbetalningstid och lönsamhet. Verkligheten kan därför skilja från beräkningarna. Läs mer om hur kalkylatorn är uppbyggd här

Vilka besparingar kan jag göra med solceller?

Den självklara besparingen som solceller ger är den minskade elräkningen. Med solpaneler på taket producerar du egen kostnadsfri hushållsel och du slipper köpa el från elnätet.

Du kan även generera inkomster med dina solceller. När du producerar mer el än vad du använder kan du sälja överskottselen till det allmänna elnätet. Priset skiljer sig beroende på vilket elbolag du väljer sälja till men vanligtvis ligger det runt 0,50 kronor/kWh.

När du säljer din överskottsel kan du även inkomst från:

Nätnytta

Elnätsbolaget är skyldiga att betala ut en avgift för att du minskar belastningen på elnätet. Inkomsten för nätnyttan ligger på runt 0,05 kronor/kWh.

Elcertifikat

För varje 1000 kWh som du producerar delar staten ut ett elcertifikat. Elcertifikaten kan sedan säljas på den öppna marknaden till stora elanvändare och elproducenter som är kvotpliktiga.

Ursprunsgaranti

Ursprungsgarantier delas även ut av staten per 1000 kWh producerad el. Likt elcertifikaten kan ursprungsgarantierna säljas på en öppen marknad till elbolag som vill sälja den vidare den typ av el som du har producerat.

Skattereduktion

Med solceller på ditt tak kan du bli en mikroproducent av förnybar el. Som mikroproducent får du ta del av en skattereduktion på 60 öre per såld kWh. Du kan endast få skattereduktion för så mycket som du årligen tar ut från det allmänna elnätet och maxgränsen ligger på 30 000 kWh per år.

Solceller i ditt område: förväntad elproduktion

Antalet soltimmar per år skiljer sig runtom i Sverige, därav kommer solcellsanläggningens produktion att variera beroende på var du bor.

För att ge dig en riktlinjer över skillnaderna presenteras nedan den potentiella elproduktionen för en solcellsanläggning på 5 kWp för åtta olika områden runtom i Sverige. Kolla flikarna nedan för en bättre överblick för vad som gäller i ditt område.

Jämförelse av månatlig elproduktion för solceller i Sverige

* Beräkningarna är gjorda med EU:s interaktiva verktyg

Vi samarbetar med leverantörer runtom i hela Sverige, så vare sig du bor i Umeå, Stockholm eller Malmö kan vi hjälpa dig jämföra priser.

Stockholm

Solceller i Stockholm är ett bra alternativ om du vill minska dina elkostnader och hjälpa samhället svänga om till fossilfritt.

I grafen nedan presenteras den potentiella elproduktionen per månad för en anläggning installerad i Stockholmsområdet. Anläggningen på 5 kWp är placerad i söderläge med en lutning på 40 grader. 

Månatlig elproduktion för solceller i Stockholm

Malmö

Malmö är ett passande område för produktion av solel - i grafen nedan ser du hur många kWh el du kan förvänta dig från en solcellsanläggning på 5 kWp. Läs mer om solceller i Skåne här.

Månatlig elproduktion för solceller i Malmö

Göteborg

Solen skiner alltid i Göteborg, så att ta vara på solenergin med solceller kan inte vara annat än bra. Se grafen nedan för att estimera hur många kWh du skulle kunna utvinna med 5 kWp solceller på ditt tak.

Läs mer om solceller i Göteborg

Månatlig elproduktion för solceller i Göteborg

Uppsala

Med hjälp av grafen nedan får du en bild av vad en solcellsanläggning kan producera på ditt tak i Uppsala. Under sommarmånaderna produceras såklart mest elektricitet men även under vintern kan man få ut några kWh per månad.

Månatlig elproduktion för solceller i Uppsala

Gotland

Soltimmarna på Gotland gör det till en av de bästa platserna i Sverige att producera solenergi. Under maj och juni kan du få ut mer än 800 kWh el från en anläggning på 5 kWp.

Månatlig elproduktion för solceller i Gotland

Dalarna

I tabellen nedan kan du se den månatliga elproduktionen för en 5 kWp solcellsanläggning installerad i Dalarna. Under sommaren utvinns vanligtvis mer än 600 kWh medan vintern ger mindre.

Månatlig elproduktion för solceller i Dalarna

Örebro

Under sommarmånaderna kan en solcellsanläggning i Örebro på 5 kWp ge över 650 kWh hushållsel. Det som inte används under sommaren kan säljas som överskottsel och inkomsterna kan då användas för att täcka kostnaderna under vintern, när elen från solcellerna inte täcker användningen.

Månatlig elproduktion för solceller i Örebro

Karlstad

Karlstad är ett ypperligt område för installation av solceller. Under sommaren kan en anläggning på 5 kWp producera över 700 kWh el.

Månatlig elproduktion för solceller i Karlstad

Solcellspaket med solcellsbatteri

I ett vanligt solcellspaket ingår vanligtvis inte någon lösning för att lagra den elektricitet som solcellerna producerar. Istället kopplas anläggningen till det allmänna elnätet och den el som du producerar och inte använder säljs som överskottsel.

För att lagra elektricitet kräver det att du tillägger ett solcellsbatteri. Med ett solcellsbatteri kan du till exempel lagra den elektricitet som produceras under dagen för att använda den på kvällen när solen gått ner. Vilket är aningen mer kostnadseffektivt än att sälja och köpa el till och från det allmänna elnätet.

Skattereduktionen tar ut lönsamheten

Skattereduktionen på 60 öre/kWh för såld el gör att skillnaden på köpt och såld el är så liten att solcellsbatterier knappt är lönsamma i nuläget. Men om den försvinner framöver kan solcellsbatterier bli mer lönsamma.

Pris på solcellsbatteri

Solcellsbatterier kostar mellan 20 000 och 100 000 kronor beroende på vilken typ av batteri och kapacitet du väljer. Litiumbatterier är dyrare men har en lång hållbarhet vilket gör det billigare i längden. Blybatterier är billigare men har då en kortare livslängd.

Om du är intresserad av att investera i ett solcellsbatteri kan våra partners hjälpa dig hitta ett solcellspaket inklusive solcellsbatterier.

Installera solceller på ditt tak

Väljer du att köpa ett komplett solcellspaket inklusive installation tar leverantören hand om hela processen. Själva installationen tar oftast inte mer 2 dagar att genomföra.

När solcellerna väl är installerade kommer tekniker från nätbolaget och installerar elmätaren och lägger igång anläggningen, detta kan ta några veckor. Elbolaget har max 3 månader på sig att genomföra detta. Som helhet ser installationsprocessen ut som nedan.

1. Se över var solceller skulle passa på ditt hus

För att solcellerna ska fungera optimalt borde de installeras på ett skuggfritt område i söderläge, med en lutning på 35-45 grader. Små avvikelser från optimal läget påverkar inte effektiviteten alltför mycket, och borde även fungera bra. Innan du beställer offerter kan det vara bra att ha en hum om både taklutning och vilket väderstreck taket vetter mot.

Exempelbilder på taklutning som passar solceller, 10 grader, 30 grader och 45 grader

2. Beställ och jämför offerter

Använd vår kostnadsfria tjänst för att beställa flera offerter att jämföra mellan. Priset ligger runt 18 200 kr/kW men kan skilja mellan leverantörer.

3. Kolla om din solcellsanläggning kräver bygglov

För en vanlig solcellsanläggning på tak krävs oftast inte bygglov. Om solpanelerna inte följer takets lutning, ska placeras på marken, ska installeras på ett hus av kulturhistoriskt värde eller om detaljplanen kräver bygglov bör du kolla med din kommun om bygglov.

Läs mer om bygglov hos Boverket.

4. Säkerställ anslutning till elnätet

Kontakta elnätsleverantören i ditt område för att kolla om du kan koppla din solcellsanläggning till det allmänna elnätet. Solcellsinstallatören kan hjälpa dig med detta ärende om så önskas.

5. Grönt avdrag

Kolla om du uppfyller kraven för att använda grönt avdrag för att minska kostnaderna. Om du använder grönt avdrag dras det av direkt på fakturan.

Installerad solcellsanläggning på tak

6. Installation

Solcellsinstallatören kommer hem till dig och lägger upp solpanelerna med tillhörande komponenter. Installationen tar oftast inte mer än två dagar.

7. Uppkoppling

Elnätsbolaget kommer och installerar en elmätare som mäter använd el, köpt el och såld el. När den är installerad läggs anläggningen igång. Detta kan ta från några veckor upp till 3 månader.

8. Produktion

Solcellsanläggningen är igång och producerar grön el till ditt hem. Elen som inte används säljs till det allmänna elnätet.

Fördelar och nackdelar med solenergi

Som med alla energilösningar finns det både för- och nackdelar med att utvinna solenergi. Vi tycker självklart att fördelarna väger tyngre än nackdelarna men vi anser även att man bör vara medveten om nackdelarna innan man investerar i solceller.

Nedan har vi listat både fem fördelar och fem nackdelar att överväga.

Fördelar med solenergi och solceller

Fördelar
 1. Förnybar energikälla
 2. Fungerar även vid molnighet
 3. Effektiva i kallt klimat
 4. Underhållsfritt
 5. Ökar värdet på huset

Förnybar energikälla

Solenergi är en förnybar energikälla med praktiskt sett oändliga resurser. Med solceller på taket kan du kostnadsfritt ta vara på denna energi.

Fungerar även vid molnighet

För att solcellerna ska kunna omvandla solstrålarna till el behöver förstås solen skina, men det behöver inte ligga direkt solljus på panelerna. Solpanelerna fungerar även när det är lätt molnigt.

Effektiva i kallt klimat

I kallare klimat överhettas inte solcellerna lika lätt och kan därför fungera mer effektivt. Vilket gör Sverige till ett bra område för produktion av solel.

Underhållsfritt

Solcellerna kräver inget kontinuerligt underhåll. Det enda som kan behövas är att ta bort skräp och löv under hösten eller snö om vintern så att det inte täcker panelerna.

Ökar värdet på huset

Med solceller på taket ökar du värdet på ditt hus, främst för att de minskar de löpande kostnaderna för huset. Vilket gör huset mer attraktivt på marknaden och öppnar upp för fler köpare.

Nackdelar med solenergi och solceller

Nackdelar
 • Hög investeringskostnad
 • Låg elproduktion under vinter
 • Inga lagringsmöjligheter
 • Tillverkning inte utsläppsfri
 • Bör ligga i söderläge

Hög investeringskostnad

Priset för solceller är fortfarande relativt högt, även om det sjunkit kraftigt under de senaste 10 åren. Kom ihåg att använda grönt avdrag för att minska på kostnaden.

Låg elproduktion under vinter

Vi kommer inte ifrån det faktum att vi har få soltimmar i Sverige under vintern. Under en vintermånad kan solcellerna generera runt 100 kWh, vilket inte täcker din elanvändning. Under sommaren är produktionen desto högre och du kan sälja din överskottsel till det allmänna elnätet och få en extra inkomst.

Inga lagringsmöjligheter

Den el som produceras bör användas genast eftersom att ett solcellspaket inte har några lagringsmöjligheter. Om önskas kan du investera i ett solcellsbatteri för att lagra elen, annars säljs överskottselen till det allmänna elnätet.

Tillverkning inte utsläppsfri

Tillverkningen av solceller är fortfarande inte helt utsläppsfri. Mängden utsläpp som uppstår beror till stor del på elmixen i det land var de produceras. Det finns idag leverantörer som erbjuder hållbart producerade solceller om du skulle vara intresserad av det.

Bör ligga i söderläge

För att solcellerna ska fungera optimalt bör de placerat på ett tak som vetter mot söder, eller nära där kring. Vilket ger begränsningar om taket är placerat i annan riktning.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vanliga frågor om solceller

Vad kostar solceller till villa?
Priset på solceller ligger runt 18 200 kronor per installerad kW. Kvadratmeterpriset ligger på 2 750 kronor. För en anläggning på 5 kW blir priset alltså runt 90 000 kronor, inklusive installation.
Vilka bidrag kan jag få för solceller?
Vid installation av solceller kan du använda dig av grönt avdrag, vilket ligger på 15 % av totalkostnaden. Avdraget dras av direkt på fakturan. Läs mer om reglerna kring grönt avdrag här.
Hur mycket el producerar solceller per år?
Den potentiella elproduktionen beror på var i landet du bor, lutningen på solcellerna samt i vilket väderstreck de vetter mot. Ungefärligt estimerat kan man räkna med 800 - 1100 kWh per installerad kW per år.
Behöver man bygglov för solceller?
Vanligtvis behöver du inte ansöka om bygglov för en solcellsanläggning som installeras på ditt tak. Det finns dock några undantag, till exempel om huset är av kulturhistoriskt värde. Läs mer om bygglov här.
Hur fungerar solceller?
När solens strålar träffar solpanelerna uppstår en spänning mellan de olika lager som finns i solcellen. Spänningen omvandlas av solcellerna till växelström som leds via en växelriktare för att bli likström, alltså vanlig hushållsel.
Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming

Sara Hemming en föredetta skribent på Greenmatch.se. Hon har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och grön energi. Efter flera kundbesök och gjorda energibesparingskalkyler känner hon väl till resan mot grön energi. Innehåll som skrivits av Sara i samarbete med kollegor har blivit omnämnt på bland annat Expressen och SVD.