Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på Solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 30 juni 2021

Solcellspaket 5 kW - För ett pris runt 90 000 kr

Vad kostar ett 5 kW solcellspaket?

Priset för 5 kW solceller 90 000 kr

Priset för ett solcellspaket är runt 90 000 kr. Vilket motsvarar en kostnad på runt 18 000 kr per installerad kW. Solceller brukar ha en återbetalningstid mellan 15-20 år. Det påverkas av flera externa faktorer som elpriser och hur stor del du själv använder. Att säga något exakt är därför svårt.

Men, med en livslängd på 30 år är det oavsett många år av elproduktion efter du betalat av dina solceller.

Solceller har normalt en effektgaranti på 25 år, där de garanterar att effektminskningen inte är mindre än specificerat andel. Oftast garanteras de har kvar 80-90 % av ursprungliga effekten efter 25 år. Det betyder inte att de kommer sjunka så mycket, utan att det garanteras att inte sjunka mer. Produktgarantin är hos de flesta tillverkarna inte riktigt så lång, utan brukar ligga på runt 12 år.

Hur stort är ett 5 kW solcellspaket?

Storleken på 5 kW solceller är runt 30 kvadratmeter. Exakt hur stort det är beror på effektiviteten på panelerna. För effektivare paneler kan du behöva betala lite mer, men du får mer produktion per kvadratmeter. Och har du en större takyta kan du då klara dig med lite mindre effektiva paneler på en större yta.

Hur mycket elektricitet kommer solcellerna producera?

Vid optimala förhållanden kan du producera mellan 4500 till 5200 kWh per år med ditt 5 kW solcellssystem. Exakt hur mycket elektricitet du kommer producera på din anläggning beror på flera olika faktorer. Vinkeln ska vara optimalt runt 35-45 grader, men det går alltid att vinkla solceller. Att vinkla solceller kräver dock bygglov.

Skugga påverkar också produktionen väldigt mycket, och beroende på om du har bypass dioder kan det påverka mycket mer än bara den skuggade delen. Men den absolut största faktorn för hur stor produktion du kan få är vart i landet du befinner dig.

En solcellsanläggning i södra Sverige kan i regel producera mer än i norra Sverige. Vid kusten är potentialen även oftast större än inåt landet. Det handlar inte om jättestora skillnader per år, men när man slår ut det på 30 år så blir det ändå en skillnad. Det betyder inte det inte är lönsamt med solceller bara för att du bor i norr, men du kan behöva räkna med en liten längre återbetalningstid.

Vad som ingår i ett solcellspaket

Läs mer om solceller på din ort:

Hur hittar jag bästa solcellspaketet?

För att hitta bästa solcellspaketet gäller det att jämföra offerter från flera olika leverantörer och installatörer. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 olika företag. Här kommer vi på GreenMatch in och vill hjälpa dig.

Genom att beställa offerter från GreenMatch slipper du leta fram massa installatörer nära dig, vi gör jobbet åt dig! Få upp till 4 skräddarsydda offerter från lokala installatörer med tre enkla steg:

  1. Fyll i formuläret högst upp på sidan genom att trycka på knappen nedan
  2. Vår kundtjänst kontaktar dig för lite ytterligare information, och matchar dig med relevanta installatörer utifrån dina behov
  3. Du blir kontaktad av installatörerna som ger dig dina skräddarsydda offerter - och du väljer den lösning som passar dig bäst

Fördelar med att använda GreenMatch

  • Upp till fyra skräddarsydda offerter
  • Konkurrenskraftiga priser genom att sätta företagen i konkurrens om dig
  • Vår tjänst kostar dig ingenting och medför inga förpliktelser
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och grön energi för GreenMatch sedan våren 2018. Under denna tid har jag lärt mig mycket om värmepumpar för att kunna underlätta ert sökande för en grönare energikälla. Vi strävar efter att skriva det bästa innehållet, för att ni som läsare ska kunna ha ett bra underlag för ert beslutsfattande.