Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 25 juni 2021

Solceller i Göteborg: Pris och elproduktion

Jämför offerter på solcellspaket till ditt tak

Göteborg är en av de bästa platserna i Sverige för produktion av solel. Ett solcellspaket på 5 kW kostar runt 90 000 kronor inklusive installation och moms.

Investera i solceller till ditt tak för att vara med och producera framtidens energi. Ta in offerter från flera installatörer i Göteborgsområdet för att se potentialen för solceller på ditt tak.

Ta del av fördelarna med att använda vår kostnadsfria offerttjänst:

  1. En offertförfrågan - flera offerter i handen
  2. Konkurrenskraftiga priser från leverantörer nära dig
  3. Helt kostnadsfritt och utan förpliktelser!

På denna sida kan du läsa mer om: 

Uppskattad elproduktion för solceller i Göteborg

Den uppskattade elproduktionen för en solcellsanläggning i Göteborg ligger på 960-1100 kWh årligen per installerad kW. Detta gäller för kiselbaserade solpaneler placerade i söderläge med en lutning på 40 grader.

Elproduktionen är naturligt högre under sommarmånaderna och kan då uppgå till över 140 kWh i elproduktion per månad. Något som väger upp för de mörka vintermånaderna när elproduktionen ligger närmare 30 kWh per månad.

I grafen nedan har vi lagt ihop den uppskattade månatliga elproduktionen för solcellspaket på 5 kW. Vi har räknat med kiselbaserade solpaneler i söderläge med en lutning på 40 grader.

Uppskatta månatlig elproduktion för 5 kW solceller i Göteborg

*EU:s interaktiva verktyg med databas PVGIS-ERA5 har använts som grund för beräkningarna.

Pris på solceller i Göteborgsområdet

Genomsnittligt pris för solceller brukar ligga på 18 200 kronor per installerad kW, inklusive installation. Kilowattpriset är förstås lite lägre för större anläggningar och också en aning högre för mindre anläggningar.

För att minska investeringskostnaden kan du från och med januari 2021 använda dig av grönt avdrag. Grönt avdrag är ett skatteavdrag som ligger på 15 procent av totalpriset för solcellsanläggningar. Avdraget görs direkt på fakturan men för att använda det krävs det bland annat att du är skattskyldig under skatteåret samt äger huset var solcellerna installeras.

I tabellen nedan har vi samlat exempelpriser för olika solcellspaket. Priserna är inklusive installation och moms.

Pris på solceller med rotavdrag
Effekt Solpanelsyta Pris utan grönt avdrag Pris med grönt avdrag
5 kW 25-35 kvm 90 000 kr 76 500 kr
7 kW 45-55 kvm 120 000 kr 102 000 kr
10 kW 55-70 kvm 156 000 kr 132 600 kr
15 kW 85-100 kvm 200 000 kr 170 000 kr

Vad är återbetalningstiden för solceller i Göteborg?

Återbetalningstiden skiljer beroende på pris och effekt samt andel köpt och såld el. Generellt brukar man räkna med en återbetalningstid på 10-20 år för solceller i Sverige. För att ge en lite klarare bild för läget i Göteborg har vi nedan lagt ihop några exempel.

Exemplen beaktar byte av växelriktare efter 15 år, som innebär en tilläggskostnad på cirka 3 000 kronor per installerad kW.

Återbetalningstid för solceller i Göteborg
Total effekt 5 kW 10 kW 15 kW
Pris 90 000 kr 156 000 kr 200 000 kr
Elproduktion 5 250 kWh/år 10 500 kWh/år 15 750 kWh/år
Andel egenanvänd el 40 % 40 % 40 %
Återbetalningstid 19 år 16 år 11 år

För att räkna återbetalningstid för din egen framtida anläggning kan du använda vår solcellskalkylator.

Vanliga frågor vid installation av solceller i Göteborg

Behöver jag bygglov för att installera solceller i Göteborg?

Nej, du behöver vanligtvis inte ansöka om bygglov för att installera solceller på ditt tak.

Men, det finns undantagsregler för när du behöver ansöka om bygglov. Till exempel om solcellerna inte installeras på en byggnad, eller om de inte följer byggnadens form. Bygglovsbefrielsen gäller heller inte om byggnaden är av kulturhistoriskt värde, ligger inom ett område av riksintresse för totalförsvaret eller om detaljplanen för området kräver bygglov.

Läs mer om reglerna för bygglov hos Boverket.
Kontakta Göteborgs stadsbyggnadskontor för att säkerställa vad som gäller för din fastighet.

Är det krångligt att installera solceller?

För att installera solceller på ditt tak kräver det inga som helst tekniska kunskaper. Om du väljer ett solcellspaket inklusive installation behöver du inte göra annat än att vänta på installation och sedan njuta av elproduktionen när installatören är klar.

Installationen tar vanligtvis inte mer än 2 dagar. När installationen är klar är det bara att invänta en tekniker från elnätsbolaget som kommer och lägger igång elmätare och anläggning. Detta tar vanligtvis från några dagar till någon vecka, men enligt lag får det ta max 3 månader.

När solcellsanläggningen är igång kan du följa elproduktionen antingen enkelt via en app eller på elmätaren.

Behöver jag kunna underhålla solcellerna?

När solcellerna väl är installerade kräver de inget underhåll. De ligger på taket och producerar i tysthet solel för dig att använda. Du behöver vanligtvis varken tvätta panelerna eller ta bort snö, eftersom den glatta ytan på panelerna håller det mesta borta.

Om du producerar överskott matas det automatiskt in i det allmänna elnätet och du får betalt av den elleverantör du valt sälja till. Det enda du behöver komma ihåg att göra årligen är att skattedeklarera elförsäljningen som en övrig inkomst. Samt att begära ut skattereduktion för såld el via Skatteverket. Läs mer om reglerna för beskattning av mikroproducenter av förnybar el hos Skatteverket.

Varför är solceller så fula?

Solcellstekniken har under de senare åren tagit stora kliv framåt och det har lett till både förbättrad effektivitet och förbättrat utseende. Idag finns det helt svarta solpaneler på marknaden som lätt smälter in om du har svart tak. Har du till exempel ett rött tegeltak kommer förstås solcellerna synas, men de ser mer ut som takfönster än som solceller.

Vill du ha så diskreta solceller som möjligt kan du överväga att investera i ett solcellstak. Med ett solcellstak ersätts takplattorna med solceller istället. Lösningen är dock mer omfattande än vanliga solceller och är därav dyrare.

Passar mitt hus för solceller?

Solceller fungerar optimalt vad gäller elproduktion när de är placerade i söderläge, så ett tak som vetter mot söder är önskvärt när du ska installera solceller. Det är dock också möjligt att placera solcellerna i sydostlig eller sydvästlig riktning utan att förminska din elproduktion allt för mycket.

Taket var solcellerna placeras ska gärna ha en lutning på 30-40 grader, men det är inte nödvändigt. Skulle taket luta för lite kan lutningen justeras med hjälp av ställningar.

Det sista du bör se till är att du inte har allt för många träd eller andra höga saker som kan skugga solpanelerna. En del skugga på delar av panelerna under dagen är okej, men ju mer skugga som ligger på panelerna under dagen desto större blir förlusten i elproduktion.

Hitta leverantörer av solcellspaket i Göteborgsområdet med hjälp av vår kostnadsfria offerttjänst!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming

Sara Hemming en föredetta skribent på Greenmatch.se. Hon har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och grön energi. Efter flera kundbesök och gjorda energibesparingskalkyler känner hon väl till resan mot grön energi. Innehåll som skrivits av Sara i samarbete med kollegor har blivit omnämnt på bland annat Expressen och SVD.