Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 09 juli 2021

Soceller på platt tak: montering och krav

Priset för solceller till platt tak

Även om de flesta byggnader i Sverige har ganska påtaglig taklutning så förekommer på många håll flacka tak. Denna sorts platta tak har även blivit vanligare då funkishus åter blivit populärare.

Vi tittar på denna sida lite närmare på vad som behövs för att installera solceller på tak utan lutning. Detta då det kan kräva lite extra eftertanke för bästa resultat.

Som privatperson kan du förvänta dig ett spann mellan 67 000 kronor för fritidshus, och upp till 200 000 kronor för större gårdar när du köper solceller inklusive installation. I många fall blir det ännu billigare om du kan använda dig av det nya gröna avdraget som införs i januari 2021.

För större anläggningar till företag blir priset per installerad kW mycket mindre. Först och främst behöver ni inte inkludera moms, samt att priset per installerad kW blir mindre ju större anläggning du installerar.

Exempelpriser på solcellsanläggningar till platt tak
Storlek Anläggningens effekt Pris exkl. moms Pris inkl. moms
30 m2 5 kWp 72 000 kronor 90 000 kronor
90 m2 15 kWp 160 000 kronor 200 000 kronor
200 m2 34 kWp  313 000 kronor 391 200 kronor

OBS! Detta är endast exempelpriser, för att veta hur priset skulle se ut för dig rekommenderar vi att du tar in offerter. Det är viktigt att du jämför offerter från flera olika företag, och just det kan GreenMatch hjälpa dig med! När du använder vår tjänst får du skräddarsydda offerter från upp till 4 olika företag! Vår tjänst är helt gratis och utan förpliktelser - fyll i formuläret ovan för att börja processen

Installera solceller på ditt platta tak

För att du ska få så optimal elproduktion som möjligt bör du ha rakt sydlig riktning på solpanelerna, och så bör de vara vinklade 30-40 grader När du monterar solceller på platta tak är det av naturliga skäl svårt att vinkla panelerna , förutsatt att du inte tar särskilda åtgärder. Turligt nog är det inte så omständligt, utan sker förhållandevis lätt med dedikerade ställningar för att vinkla solcellerna.

Det finns lösningar som fäster panelerna i taket, men även lösningar som inte kräver något arbete på taket. Genom ställningar med tyngd på sig så håller de sig stabila, och installationen blir på så vis enklare. Det medför dock en större påfrestning på taket.

Montering av solceller på platt tak med ställningar är en bra lösning för såväl semesterbostäder och villor, samt stora byggnader som parkeringshus eller industrilokaler. Det skapar bra förutsättningar för enkelt och smidigt underhåll.

Hur mycket ska man vinkla solceller på ett platt tak?

Oftast vill man inte vinkla dem till optimal vinkel utan det räcker med 20 graders vinkel. Detta då det krävs ett större mellanrum mellan panelerna för att undvika skuggning vid högre vinkel. Och du kan då inte få plats med lika många solceller på taket. Skillnaden i produktion mellan 20 grader och optimal vinkeln är så pass liten att det inte väger upp för förlusten av yta.

solceller på platt tak

Kräver solceller på platt tak bygglov?

Ja, så länge du tänker vinkla solcellerna på taket är de bygglovspliktiga. Solceller till hus har sedan ett par år tillbaka varit bygglovsbefriade förutsatt att de följer vissa riktlinjer. Att installera solceller på platt tak, och vinkla dem, bryter mot just en av dessa riktlinjer. Vilket är att de måste följa byggnadens form. Läs mer om bygglov för solceller på Boverkets hemsida

Takbelastning: Solcellsanläggningen är tyngre på platta tak

Utöver bygglov är takets bärkraft något som du måste tänka på. Hur mycket tyngd kan ditt tak hantera utan att det riskerar påverka konstruktionen negativt. Eftersom solceller med ställning kan väga en del, och all tyngd kommer att vila rakt på det platta taket, kan du behöva anlita en byggnadskonstruktör för att utvärdera det platta takets bärkraft. De flesta moderna tak ska inte ha ha några problem att bära upp solceller - men är ändå något du bör försäkra dig om.

OBS! Kom ihåg att även räkna in tyngden för snö under ett år med kraftig snö.

Läs mer om solceller på din ort

Går det att ha solceller på platt tak?

Slutsatsen vi kan dra är att ja, I de absolut flesta fall så kommer du inte ha problem med att installera solpaneler på ditt platta tak. Installatörer och leverantörer har stora erfarenheter av att anpassa solcellslösningar för alla sorters tak.

Har du något du fortfarande undrar över så oroa dig inte. När du begär en offert på solceller via oss kommer leverantören kunna hjälpa dig att få svar på vad som gäller för just din fastighet. De har den erfarenhet som krävs för att säkerställa både smidiga och effektiva lösningar.

Allt du behöver göra är fylla i formuläret ovan - vi kontaktar dig för lite kompletterande information för att försäkra oss om att du får den mest passande lösningen. Vi matchar dig sedan med upp till 4 passande installatörer och leverantörer i ditt område. Vår tjänst är gratis och offerterna är icke-bindande.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och grön energi för GreenMatch sedan våren 2018. Under denna tid har jag lärt mig mycket om värmepumpar för att kunna underlätta ert sökande för en grönare energikälla. Vi strävar efter att skriva det bästa innehållet, för att ni som läsare ska kunna ha ett bra underlag för ert beslutsfattande.