Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 25 juni 2021

Få bästa offerter på solceller i Skåne

Få flera offerter genom GreenMatch

Skåne har bland de bästa förutsättningarna för solceller i Sverige. Men det finns alltid besparingar att få genom att jämföra offerter. Det hjälper vi dig med. Hos GreenMatch kan du få flera offerter från lokala installatörer.

Fördelarna med att använda GreenMatch:

  • konkurrenskraftiga priser genom att låta företagen slåss om dig från start
  • Slipp jaga installatörer - vi gör jobbet åt dig
  • Få upp till 4 skräddarsydda offerter
  • Vår tjänst är gratis och medför inga förpliktelser

Så fungerar det när du använder dig av GreenMatch

Fyll i vårt formulär för att beställa offerter Du fyller i formuläret ovan

Kundtjänst kontaktar dig för att säkerställa krav Kundtjänst kontaktar dig för kompletterande information, och matchar dig med installatörer

Få dina offerter från leverantörenInstallatörerna kontaktar dig för att kunna ge dig sina möten

Jämför priser och välj din lösningDu väljer den som passar dig och dina behov bäst - Sedan kan du njuta av grön energi!

Vad kostar det?

Ett lite mindre paket på runt 5 kWp kostar totalt runt 90 000 kr, med en kostnad på runt 18 000 per installerad kWp. För 7 kW solceller kan du räkna med en totalkostnad på 120 000 kronor. Och för 10 kW kan du behöva betala runt 156 000 kronor.

Något att tänka på är att ju större solcellsanläggning du installerar desto billigare blir det per installerad kWp. Det påverkar i sin tur lönsamheten av din solcellsanläggning.

Är solceller i Skåne lönsamt?

Ja det är det. Solceller är lönsamt nästan överallt, och speciellt i Skåne. I Skåne finns det bland Sveriges bästa förutsättningar för solceller, med en solinstrålning likt Tyskland där hela 5 % (!) av deras elektricitetsproduktion kommer från solenergi.

Solceller betalar ofta av sig inom 15-20 år. Men med rätt förutsättningar kan du får ner återbetalningstiden ännu mer till runt 10 år. Det kan låta som en lång tid, men räknar vi med en livslängd på 30 år är det många år med besparingar efter den betalat tillbaka sig. Det kan därför bli en väldigt lönsam affär med solceller. Samtidigt som du bidrar till en grönare planet.

Finns det stöd för solceller i Skåne?

Ja, när du installerar solceller kan du använda dig av rotavdraget som är 30 % på arbetskostnaden. Arbetskostnaden räknas som en schablonkostnad på 30 %, vilket betyder att i praktiken är det ett avdrag på 9 % av totala kostnaden. 

Från och med januari 2021 kan du även använda grönt avdrag, ett skatteavdrag som ligger på 15 % av totalkostnaden för solceller. Grönt avdrag fungerar likt rotavdraget och dras av direkt på fakturan. Du kan inte använda både grönt avdrag och rotavdrag för samma installation. 

När du producerar mer el än du köper kan du även sälja den vidare. Du kan då få en skattereduktion på 60 öre per såld kWh. Upp till 18 000 kr (30 000 kWh) per år. Läs mer om att var mikroproducent på Skatteverkets hemsida.

Hur mycket el kan jag generera med 5 kW solceller i Skåne?

Du kan i Skåne räkna med en ungefärlig elproduktion på runt 5 000 kWh / år. Det är ett exempel, och kan skilja sig från år till år, samt beroende på förutsättningarna för just ditt hus. Saker som kan påverka din elproduktion (och i sin tur lönsamheten) är vinkel och riktning på taket, var i Skåne du befinner dig och om du har skugga från närliggande byggnader eller träd.

Nedan kan du se ett exempel för hur det kan se ut, månad för månad, för en 5 kWp anläggning i Malmö med söderläge och en vinkling på 40 grader.

Behöver jag bygglov för solceller?

Nej, i de allra flesta fall behöver du inte bygglov för solceller. Sedan ny lag infördes 2018 krävs det inget bygglov för solceller till ditt tak. Men, det finns dock vissa kriterier som måste följas, bland annat är det:

  • Solcellerna måste följa husets form. Skulle du vilja vinkla solcellerna kan du behöva bygglov.
  • Du bor inte inom ett detaljplanerat område eller ett område av särskilt intresse.
  • De får inte byggas på områden som är av riksintresse.

Läs mer om det när du behöver bygglov på Boverkets hemsida. Oavsett om du behöver bygglov eller ej kan det behövas att du gör en anmälan om installationen.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och grön energi för GreenMatch sedan våren 2018. Under denna tid har jag lärt mig mycket om värmepumpar för att kunna underlätta ert sökande för en grönare energikälla. Vi strävar efter att skriva det bästa innehållet, för att ni som läsare ska kunna ha ett bra underlag för ert beslutsfattande.