Ta in offerter nu 🌞 spara 15 % med nytt avdrag från 2021! - läs mer här
Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 25 juni 2021

Vad kostar solceller till villa?

Paketpris på solceller till villa

Funderar du på att installera solceller på din villa? Då vill du med största sannolikhet också veta vilka kostnader du har att vänta dig.

Storleken på en solcellsanläggning till villa är vanligtvis 5-10 kW. Paketpris för den storlekens anläggningar ligger på 90 000-156 000 kronor inklusive installation. Hur många kW du behöver installera beror på hur din årliga elförbrukning och tillgänglig takyta.

Nedan har vi samlat några ungefärliga paketpriser för solceller till villa:

Paketpris 5 kW solceller

Solpanelsyta: 30 kvadratmeter
Cirkapris: 90 000 kronor
Ungefärlig elproduktion
Stockholm: 4 772 kWh/år
Göteborg: 4 852 kWh/år
Malmö: 5 211 kWh/år

Prisexempel för 5 kW solceller till villa

Paketpris 7 kW solceller

Solpanelsyta: 50 kvadratmeter
Cirkapris: 120 000 kronor
Ungefärlig elproduktion
Stockholm: 7 477 kWh/år
Göteborg: 7 806 kWh/år
Malmö: 7 503 kWh/år

Prisexempel för 7 kW solceller till villa

Paketpris 10 kW solceller

Solpanelsyta: 60 kvadratmeter
Cirkapris: 156 000 kronor
Ungefärlig elproduktion:
Stockholm: 10 681 kWh/år
Göteborg: 11 151 kWh/år
Malmö: 10 719 kWh/år

Prisexempel för 10 kW solceller till villa

Paketpris på solceller inkluderar solpaneler, ställningar för installation på villatak, sladdar, växelriktare samt installation och projektering. Prissammansättningen varierar installatörer emellan, men vanligtvis utgör kostnaden för solpanelerna 50 procent av totalkostnaden.

Fördelarna med att installera solceller till din villa är många. Med solceller på villataket producerar du egen förnybar el samtidigt som att du minskar dina elkostnader på sikt och kan tjäna pengar genom att sälja din överskottsel. Dessutom gör du en investering som höjer bostadens värde, något som kommer till nytta om du vill sälja.

Redo att ta del av fördelarna med solceller på villataket? Eftersom att priserna skiljer leverantörer emellan rekommenderar vi att du tar in flera offerter. Samla offerter enkelt och kostnadsfritt via GreenMatch - helt utan förpliktelser. Fyll i formuläret så matchar vi dig med upp till fyra installatörer nära dig!

Installationskostnaden ligger på runt 30 procent

Vid en solcellsinstallation finns det två olika arbetskostnader som inkluderas i totalkostnaden, installationskostnad och kostnad för projektering

Projekteringen börjar vanligtvis med ett kostnadsfritt konsultationsbesök som resulterar i en offert. När köpet väl genomförts planeras solcellsinstallationen mer grundläggande. Projekteringskostnaden varierar självklart beroende på anläggningens storlek men ligger vanligtvis runt 5 000 kronor för en normalstor villa.  

Själva installationen av solcellsanläggningen tar vanligtvis 2 dagar och hanteras, vid köp av paketlösning, helt av installatören. Installationskostnaden ligger runt 25-30 procent av totalkostnaden, men varierar förstås beroende på anläggningens storlek. 

När anläggningen är installerad och testad kommer elnätsbolaget ut och kopplar upp anläggningen, vilket vanligtvis tar runt 2 veckor. Detta är vanligtvis kostnadsfritt så länge ni inte behöver uppgradera elmätaren. 

Tips! Innan du kontaktar ett solcellsföretag är det alltid bäst att gå igenom dina förutsättningar för att installera solceller. Ska solcellerna installeras på taket bör det ligga i direkt eller nära söderläge, ha en lutning på 10-45 grader och inte ligga i alltför mycket skugga. Har taket inte de rätta förhållandena för solceller kan ni även se över möjligheten att installera solcellerna på marken, för att säkerställa att de får så optimalt med ljus som möjligt.

Nytt grönt avdrag lättar på investeringskostnaden

Det kan kännas som att kostnaden för att investera i solceller är hög, men det finns sätt sänka kostnaden. En lösning är att göra en del av förarbetet själv och en annan är att använda skatteavdraget för grön teknik.

Grönt avdrag är ett skatteavdrag med start januari 2021 som tilldelas alla privatpersoner i Sverige som uppfyller villkoren. Avdraget är upp 50.000 kronor per person och år.

Det gröna avdraget ligger på 15 procent av totalkostnaden och dras av direkt på fakturan av din installatör. 

Är det lönsamt att investera i solceller?

Det kortaste och enklaste svaret på den frågan är ja. Tack vare de tekniska framsteg och prissänkningar som skett under de senaste åren har solceller blivit lönsamma, även för privatpersoner.

För att ta reda på om det är lönsamt för dig eller inte bör du titta på kostnaderna och återbetalningstiden. Återbetalningstiden för en solcellsanläggning kommer att skilja beroende på bland annat pris, var i Sverige den installeras, storleken på anläggningen och andelar köpt/använd/såld el.

Återbetalningstiden ligger vanligtvis någonstans mellan 10 till 20 år och livslängden för ett par högkvalitativa solcellspaneler är 30 år. Bara här kan man se att lönsamheten från intäkterna sträcker sig bra mycket längre än återbetalningstiden.

För att räkna på återbetalningstiden för din solcellsanläggning kan du använda vår solcellskalkylator nedan.

Räkna på solceller
Tryck här för avancerade antagande

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Läs mer om hur vår solcellskalkylator är uppbyggd här: Solcellskalkylator.  

Solcellsanläggning till villa: storlek och utformning

Kort och gott kan man säga att en komplett anläggning består av solpaneler, växelriktare, monteringsutrustning, dubbelriktad elmätare och en systemövervakning. De två största delarna av totalkostnaden består vanligtvis av solpaneler och installation.

1 1: Solpanelerna omvandlar solstrålarna till energi i form av elektricitet. 2 2: Från solpanelerna leds elektriciteten till en DC-brytare. DC-brytaren kan stänga av flödet av elektricitet, ifall att det skulle behövas för säkerhet. 3 3: Solpanelerna skapa el i form av likström. För att använda elektriciteten i ditt hushåll behöver den omvandlas till växelström, vilket sker i växelriktaren. 4 4: Att koppla solcellsbatterier till solcellsanläggningen är valfritt.
Notera! På denna bild visas solcellsbatterier med inbyggd regulator där växelström leds från växelriktaren och den inbyggda regulatorn omvandlar och lagrar elen. Alternativt kan solcellsbatteriet kopplas in före växelriktaren.
5 5: Från växelriktaren går elen till en elmätare. Elmätaren mäter producerad solel, använd solel, köpt el från det allmänna elnätet och såld el till det allmänna elnätet. 6 6: Från elmätaren går solelen vidare till ett elskåp/proppskåp varifrån den skickas ut i huset. 7 7: Solelen används i ditt hus för att till exempel tända lampor och driva vitvaror. 8 8: Den solel du inte använder, eller eventuellt lagrar, säljs vidare till det allmänna elnätet. Denna överskottsel får du betalt av från din avtalade köpare och ger även rätt till en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.
Solceller

Beroende på installerad toppeffekt (kW) kommer den totala solpanelsytan variera i kvadratmeter. Och om solpanelerna ska installeras på taket kommer den installerade toppeffekten att begränsas av din tillgängliga takyta. Ungefärligt kan du utgå från att 5 kW kräver 30 kvm yta av ditt tak. Behöver du fler kW kommer du också att behöva mer takyta att använda dig av.

I tabellen nedan hittar ni ungefärliga beräkningar för solpanelsyta för olika solcellsanläggningar.

Solpanelsyta: Storlek på solcellsanläggning
Installerad effekt Solpanelsyta Prisestimering
3 kW 15-20 kvm 67 000 kronor
5 kW 25-35 kvm 90 000 kronor
7 kW 45-55 kvm 120 000 kronor
10 kW 55-70 kvm 156 000 kronor
15 kW 85-100 kvm 200 000 kronor

Jämför offerter på solceller till villa

Att boka första bästa företag för solcellsinstallationer är sällan en god idé. Det är viktigt att du tar in offerter från flera olika företag för att jämföra pris och kvalitet i lugn och ro. Du behöver se att företaget som du använder är seriöst och att det inte finns några dolda avgifter eller tilläggskostnader som du blir varse om i efterhand.

Energimyndigheten rekommenderar att du efterfrågar offerter från minst tre olika företag. När du använder dig av vår jämförelsetjänst på GreenMatch kan vi matcha dig med upp till fyra olika leverantörer och installatörer. Du binder dig inte till någonting och naturligtvis är GreenMatch helt kostnadsfritt att använda sig av.

Ju snabbare du får en offert, desto snabbare får du också mer miljövänlig energi! Beställ en offert idag och hitta det bästa priset på solceller för just dig!

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming

Sara Hemming en föredetta skribent på Greenmatch.se. Hon har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och grön energi. Efter flera kundbesök och gjorda energibesparingskalkyler känner hon väl till resan mot grön energi. Innehåll som skrivits av Sara i samarbete med kollegor har blivit omnämnt på bland annat Expressen och SVD.