Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Bakgrund
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 01 december 2021

Jämför offerter på bergvärme

Få bästa pris på bergvärme för dit hus

Bergvärme illustration.Priset för bergvärme ligger vanligtvis mellan 110 000 och 160 000 kronor. Men kostnaden kan även vara högre för hus med stort energibehov, och gå över 200 0000 kronor. Den slutgiltiga kostnaden beror på ett flertal faktorer, vilka du kan läsa mer om nedan.

För att du ska göra ett smart val och få det bästa priset på bergvärme ska du jämföra flera offerter. Det gör du lätt genom att fylla i formuläret ovan. Vi matchar dig sedan med upp till 4 leverantörer så att du kan snabbt och enkelt välja den offert som lämpar sig bäst för dig.

Fyll i formuläret längst upp på sidan och få hem offerter på vad installation av bergvärme kommer kosta för ert hushåll. Efter du fyllt i formuläret så kan vi behöva kontakta dig för lite kompletterande information. Vi matcher dig sedan med relevanta installatörer i ditt område, som i sin tur tar kontakt med dig för att kunna ge sina skräddarsydda offerter.  Tjänsten kostar dig ingenting och är helt utan förpliktelser. 

Priset för bergvärme uppdelat i 3 huvuddelar

Priset för bergvärme ligger normalt på runt 110 000 till 160 000 kr. Trots det relativt höga priset har det normalt sett en återbetalningstid på bara 5 till 10 år gentemot direktverkande el. Hur lång tid det kommer ta beror på hushållets energiförbrukning, val av värmepump, pris per kWh om du använder elpatron som spetsvärme samt det totala priset vid inköpet. Men med en livslängd på upp till 25 år är det en lönsam investering.

Kortfattat kan man säga att du betalar för tre primära delar:

  • Värmepump
  • Borrning
  • Installation

Kostnaden för borrning

Kostnaden för att borra en energibrunn varierar normalt mellan 30 000 till 70 000 kronor. Skillnaderna beror huvudsakligen på ditt värmebehov och hur långt ner det är till berggrunden.

Kostnad beroende på borrdjup
Borrdjup Ca. kostnader
100 meter 30 000 kronor
150 meter 42 000 kronor
200 meter 55 000 kronor
250 meter 67 000 kronor

Avstånd till berggrunden

Priset ökar med avståndet ner till berggrunden. Detta beror på att avståndet mellan markytan och berggrunden kräver tilläggsisolering i form av foderrör.

Berggrundens mineralsammansättning

Det är framförallt i mellersta och norra Sverige som du hittar urberget vilket är den mest optimala berggrunden för bergvärme. Det betyder inte nödvändigtvis att bergvärme inte lämpar sig i de områdena, men det kan krävas djupare borrhål för att nå samma energi. Det kan då bli dyrare, och vara en bättre investering att installera jordvärme eller luft-vattenvärmepump. Jordvärme och luft-vatten kan i sin tur ha sämre effekt i nordligare delar av landet där temperaturen blir väldigt låg under vintertid.

Pris för tillståndsansökan i svenska kommuner

Tillståndsansökan.Innan du installerar bergvärme så behöver du tillstånd. Det tillkommer oftast en avgift för ansökan, men priset beror stort på vart du bor. Den brukar oftast motsvara den arbetskostnaden som kommer vid ansökan, och kan vara antingen ett fast pris eller en timavgift.

Nedan kan du hitta ansökningsavgiften i några utvalda kommuner, observera dock att de kan förändras med tiden samt vara högre vid större anläggningar.

Ansökningsavgifter oktober 2020 
Kommun Fast pris Timpris
Stockholm 6 000 kronor 1 200 kronor
Göteborg 4 784 kronor -
Malmö - 1 150 kronor
Sundsvall 1 060 kronor -
Uppsala 2 300 - 2 875 kronor 1 150 kronor
Örebro 2 040 kronor -
Luleå 3 252 kronor -

Geografiskt läge innebär varierande kostnader

Det är inte bara energiförbrukning och husets areal som påverkar priset för bergvärme i Sverige. Även geografiskt läge kan ha stor inverkan på vad totalkostnaden slutar på. Energimyndighetens sammanställning från 2006 visade på att skillnaderna i priset för borrning kan variera med 60 procent beroende på om du bor i Sydsverige eller långt norrut.

Pris på bergvärmepumpar

Priset för en bergvärmepump ligger normalt på 50 000 till 100 000 kronor. Bergvärmepumpens pris varierar beroende på effektstorlek, fabrikat och effektivitet som du oftast mäter genom SCOP-värdet. Har du ett stort hus krävs också en större pump, vilken kostar mer än en mindre variant. 

Vad menas med SCOP-värdet?

SCOP-värdet står för pumparnas årsvärmefaktor, vilket visar hur mycket värmeenergi du får ut för varje kWh elektricitet du lägger in. 5 SCOP innebär alltså en bergvärmes månadskostnad är 80 % lägre än direktverkande el. SCOP skiljer sig även beroende på om det finns golvvärme eller radiatorer installerat, då golvvärme kan effektivare värma upp ditt hus

effekt in 1 kW effekt ut 5 kW

Spara 10,5 % på totala priset för bergvärme med rotavdraget

Du kan få en skattereduktion med 30 procent av arbetskostnaden med hjälp av rotavdraget. Vid installation av bergvärme så räknar man dock arbetskostnaden som en schablonkostnad på 35 procent av totala kostnaden. Det gör att i praktiken får du ett 10,5 % på totala priset.

rotavdrag för bergvärme

Det är då enkelt att räkna ut vad slutsumman för installationen av bergvärmen kommer bli inklusive rotavdraget. Nedan ser du ett exempel på hur rotavdraget beräknas för bergvärme.

Prisexempel för bergvärme med rotavdrag
Andel Pris
Totala priset på bergvärme 150 000 kronor
Arbetskostnad (Schablonbelopp på 35 %) 52 500 kronor
Rotavdrag på 30 % av arbetskostnaden 15 750 kronor
Slutpriset efter rotavdrag 134 250 kronor

Jämför offerter på bergvärme från flera installatörer nära dig

offerter på bergvärmeNär du ska installera bergvärme är det viktigt att jämföra offerter från flera företag. Det är något vi på GreenMatch kan hjälpa dig med. Genom att fylla i formuläret högst upp på sidan, eller trycka på knappen nedan, kan du få skräddarsydda offerter från upp till 4 lokala installatörer. Det är enkelt, kostnadsfritt och kravlöst. Du slipper leta runt bland leverantörer - låt dem komma till dig istället!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva om värmepumpar och grön energi för GreenMatch sedan våren 2018. Under denna tid har jag lärt mig mycket om värmepumpar för att kunna underlätta ert sökande för en grönare energikälla. Vi strävar efter att skriva det bästa innehållet, för att ni som läsare ska kunna ha ett bra underlag för ert beslutsfattande.